2012. június 7., csütörtök

Spenótos-brokkolis céklasaláta adzuki babbal


Vacsorára kiadós bolognai tészta készül darált pulykahúsból, így ebédre egy egyszerű és gyors salátát találtam ki magamnak. Nagyon ízlett Dórinál az adzuki bab, így én is vettem egy csomaggal. Előző éjszaka beáztattam, majd bő vízben fél órát, 40 percet főztem. Nem lett teljesen puha, úgy szeretem, ha kicsit keményebb textúrája van.
A brokkolit megpároltam, szintén roppanósra.


Tányérkára céklát karikáztam, a spenótleveleket összekevertem a rukkolával (1-1 marék), kevés citromlevet és olívaolajat öntöttem rá, majd a tányérra pakoltam. A megfőtt adzuki babot és brokkolit a levelek tetejére porcióztam. Frissen őrőlt bors és egy csipet tengeri só bolondította meg ezt a szuper ebédet.
Jó étvágyat!


Tudtad, hogy...?

A szójabab után a japánok második legkedveltebb babfélesége az adzuki bab.

Fogyasztása nem új keletű, hisz már időszámításunk előtt 1000 évvel is ismerték Kelet-Ázsiában. Ez idő tájt Kínában és Koreában fogyasztották előszeretettel, Japánba később került be.

Az adzuki legáltalánosabb színe a vörös, de létezik fehér, fekete és szürkés színben is. 

Ragukhoz, salátaként, szalsza alapjaként és szendvicsek alkotóelemeként használják világszerte a leggyakrabban.

Gazdag proteinekben, B1- és B2-vitaminban. Híres vas- és kalcium-tartalmáról, továbbá magnézium és foszfor is található benne. Természetes inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő, vérnyomás-szabályozó tulajdonsága is ismert.   

Magyarországon leginkább vörös színű adzukit vásárolhatunk. Elkészítése nem bonyolultabb, mint a többi babféleségé. Főzés előtt viszont érdemes 8-12 órát áztatni, felpuhítani.

Forrás:Internet, Teller.hu

9 megjegyzés:

Kati írta...

Nem is hallottam még ilyen babról:) De a saláta nagyon jól hangzik.
Visszarázódtatok a dublini kerékvágásba?

Erika írta...

Kati, koszi:) Igen, en is mostanaban hallottam errol a babrol.Hat az tulzas hogy visszarazodtunk, meg szokni kell a non-stop esot es hideget, de lassan belejovunk ;)

Gizi írta...

Nagyon guszta saláta!!! Még én sem hallottam ilyen babról, de megpróbálom felkutatni.

Unknown írta...

Nagyon gyönyörű, saláta, imádom a színeit. És mindent szeretek benne. Erről a fajta babról még én sem hallottam, de jó lehet :)

kamrapolc írta...

Én is felkutatom ezt a babot! :) Hűűű, szegények, ott még mindig ilyen ramaty az idő..? :(

Planet Susannia írta...

Látom már, ha legközelebb arra járunk, végre együtt céklázunk!

wanna írta...

Istenien néz ki ez a saláta, amúgy is "saláta fan" vagyok :)Jó az infó a babról !

Erika írta...

Vikvi, köszi szépen! Próbáld ki a babot is, nagyon jól megy salátához is!:)

Szia kamrapolc, ma pl. jó idő volt...:)Vannak szebb napok is, meg kell becsülni nagyon..:D

Erika írta...

Susannia, simán:) De a céklalevet még nem biztos ,hogy bevállalom:)

Köszi Wanna, én is eleget salátázom hét közben, egymagam:)