2012. június 13., szerda
Zabpelyhes-fahéjas kekszek
Katikának, kedves gimis osztálytársnőmnek küldöm szeretettel a következő receptet. Kati férjével és kisfiával Kanadában él. Nagyon rég találkoztunk, de gyakran váltunk e-mailt, cserélünk tapasztalatot a gyereknevelésről például. Mint kezdő anyukák sokszor felmerül bennünk hogyan is etessük helyesen a piciket. Kati a napokban keksz receptet kért tőlem, olyan kekszre gondolt, melyet bátran adhat majdnem egy éves kisfiának. Volt már itt a blogon zabpelyhes keksz (lisztmentes), ez is egy hasonló Stahl Judit féle recept. A diót most elhagytam, helyette egy kis fahéj került bele. Nincs benne tojás és jófajta tönkölyliszttel sütöttem, de gyakorlatilag bármilyen liszttel működik. Cukor helyett nyírfacukrot használok ha tehetem. A receptben található 4 evőkanál tejet a pici fejlődésének megfelelően kiválthatjuk mandulatejre vagy kókusztejre pl. (vagy akár tápszerre/anyatejre is).
Hozzávalók:
7,5 dkg zabpehely
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy bármilyen más liszt)
1 kávéskanál őrölt fahéj
10 dkg nyírfacukor (ezzel a mennyiséggel nekünk pont elég jó édes)
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
15 dkg vaj
1 evőkanál méz (1 éves kortól ajánlott)
4 evőkanál tej (tehéntej helyett keressünk más opciót, ha babáknak sütjük)
1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gáz 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk 2 db 30x40 cm-es tepsibe.
2. A tésztához egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a lisztet, az őrölt fahéjat, a cukrot, szódabikarbónát és sót. Ezután alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat 1 evőkanál mézzel. Az olvasztott vajat a lisztes tésztához keverjük és 4 evőkanál tejet öntünk hozzá. Fakanállal jól elkeverjük, szép sűrű, kissé ragacsos tésztát kapunk majd.
3. A tésztából diónyi gombócokat gyúrunk, amelyeket egymástól 5-5 cm távolságra helyezünk el a tepsiben. Kezünkkel kicsit lelapítgatjuk a gombócokat, kb. 3 cm átmérőjű nagyságúak lesznek. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük a kekszeket. (Nekem a tönkölyliszt miatt sötétebb barna lett).
4. A tespiből csak akkor szedjük ki a sütiket, ha már teljesen kihűltek, mert melegen könnyen megtörnek, morzsolódnak. Joghurttal, almával vagy önmagában is nagyon finom uzsonna. Nagyoknak egy csésze tea, kávé mellé kínáljuk.
A recept szerint 35-40 db jön ki, nekem 22 db lett.
Abi már letesztelte és nagyon ízlett neki!:-)
Jó étvágyat kicsik, nagyok!
Recept: Stahl Judit, Gyors édességek
Labels:
fahéj,
keksz,
méz,
nyírfacukor,
Stahl Judit,
szódabikarbóna,
tönkölyliszt,
vaj,
zabpehely
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
Nagyon szép, a belseje is, nagyon kedvelem a zabpelyhet:) Érdekes, mert nekem még sosem sikerült megközelíteni a recepteknél megadott darabszámot:)
Koszonom szepen :-) Megcsinalom es beszamolok rola, hogy sikerult, biztos nagyon fincsi lesz es Aronka is szereti majd! Jo lenne majd a jovoben talalkozni valamikor/valahogy akar Irorszagban, akar Angliaban, miutan visszamentunk!
Köszi Trollanyu, én is imádom a zabpelyhet...hajlamos vagyok nagyobb adagokat gyártani, talán ezért is van hogy kevesebb lesz mint amit a recept ír elő :)
Katesz, nem tudtam, hogy Áronka már egy éves lett, nagy fiú!:) Biztosan keresztezik egymást útjaink a 4 ország közül valahol:)
Ezt a receptet lementem, azt hiszem jól fog jönni a jövőre nézve...:)
Mentsd csak Lilla nyugodtan!:)
Imádom a kekszeket, de valamiért még sosem fogtam neki:) Ki fogom próbálni:)
Tuti recept, tuti fotók :)
Nyammm, köszi, próbáld ki, nem bánod meg:)
Köszi Bors and Pepper!:)
Megjegyzés küldése