2011. május 16., hétfő

Óda a csirkemájhoz

Kedvenc előételem a csirkemájpástétom, valahányszor étterembe vet a sors én vagy azt, vagy valamilyen kecskesajtos dolgot rendelek. Nem volt hát kérdés, hogy a hétvégi vendégségre mit készítsek. Egyszer már sikerült, így magabiztosan futottam neki péntek este, kezemben egy kiló csirkemájjal (fele lefagyasztásra került), arcomon hatalmas fintorral....a tisztogatása, meg maga a hideg máj érintése is utálattal tölt el. No de valamit valamiért! A recept olyan egyszerű, hogy szinte hibázni sem lehet, és ha előző nap készítjük el, akkor a hűtőben szépen lehűl, megkomolyodnak az ízek benne, másnapra tökéletes lesz és akkor már elég a főétellel meg esetleg a desszerttel vesződnünk.

A következő módon készítettem el: kb. fél kg csirkemájat megmostam, megpucoltam, eltávolítottam a zöldes-inas részeket róla, apróra feldaraboltam. Serpenyőben jó sok vajat hevítettem, apróra vágott mogyoróhagymát, egy gerezd lereszelt fokhagymát adtam hozzá, és ezen pirítottam meg a májat. Egy kupicányi konyak is belekerült, és nem sóztam , nem borsoztam. (Sózni azért nem szabad, mert akkor a máj összeaszalódik.) Alacsony lángon kb. 20 percig sütögettem. Akkor jó, amikor a máj szép barnás, belseje pedig már nem véres, hanem rózsaszínes. A tűzről levéve, hőálló tálba öntöttem át, és most lehet ízesíteni is, kis borsot meg kakukkfüvet szórtam bele és még vagy 10 dkg vajat és 2 evőkanál tejszínt is. Így pépesítettem, turmixoltam össze nagyon simára. A botmixer tökéletes munkát végzett, nem volt szükségem hogy szűrővel pepecseljek. Kis kerámiatálkákba porcióztam ki és fóliával lefedve hűtőbe tettem éjszakára pihenni. Ha ,parfésítani' akarjuk a pástétomot, akkor a tetejére még egy kis extra vajat olvaszthatunk, az ahogy lehűl és megszilárdul rajta, igazi parfait jelleget kap. Én a vajat már amúgy is bőségesnek találtam, így a tetejére már nem tettem.



Vörösborban-fahéjban megfőtt körtével és házi készítésű brióssal tálaltam. A megpucolt körtéket 3 dl vízzel-3 dl vörösborral, kevés kristálycukorral és egy jó nagy fahéjrúddal 10 percig összeforraltam. (Szintén előző nap készült el).



A briós pedig úgy készül mint egy mezei fonott kalács (mert valójában az): 50 dkg liszt, 2 tojás sárgája, egy csomag szárított élesztő, 3 dl langyos tej, 1teáskanálnyi só, kevés cukor megy bele a kenyérsütőgépbe, dagasztásra, kelesztésre. A megkelt tésztát megfontam, és konyharuhával lefedve még 45 percet kelesztettem, majd tojássárgával kentem le, és 35-40 perc alatt megsütöttem. Apróra szeletelve, grillrács alatt pirítottam.



Jól sikerült előétel lett, és már kevésbé izgultam a főétel kimenetelén, legalább már egy ehető dolgot sikerült produkálnom, amire kellemes szájízzel emlékeznek vissza a vendégek.:)

Ha a kedves olvasó is nagy csirkemájpástétom rajongó, és netalán Dublinba tévedne, akkor a következő éttermeket ajánlom ezen opciót is figyelembe véve:
The Trocadero: http://trocadero.ie/
L'Gueuleton: http://www.lgueuleton.com/
101 Talbot: http://www.101talbot.ie/

7 megjegyzés:

Kata írta...

Oh, draga csirkemaj!! Hol vetted? En meg soha sehol nem lattam!! Imadom, pastetomnak meg csak boltit ettem, de en siman olajon megsutve is odaig vagyok erte. Szuper recept!!

Planet Susannia írta...

Remélem H.Mama elégedetten csettint majd, ha ezt a kalácsot meglátja.
Hiába, a vér nem válik vízzé...

Erika írta...

Koszi-koszi:)
Kata, a majat Fairview-ban vettuk a regi local hentesunknel, de lehet kapni tobb helyen is a varosban, pl. Moore Street henteseinel. Igazabol sok helyen nincs kiteve mutatoba, hanem ugy adjak ki pult alol:)
Planet Susannia, a fonast meg azt hiszem gyakorolnom kell!

Anazar írta...

Régen nagggyon szerettem a csirkemájat :-)

Erika írta...

Hat akkor itt az ideje ujra megszeretni :)

Anazar írta...

Nem, nem, már nem menne, mert az eszem tudja, hogy a pár hét alatt felfújt ipari csirke mája minden olyan dolgot tartalmaz, amit nem akarok magamba juttatni :-(

Erika írta...

Neha belefer...csalanteaval ki lehet uzni a mergeket a szervezetbol;)