Japános vacsora sietős estéken
Korábban volt ugyan teriyaki lazac itt a blogon azonban nem állom meg, hogy ismét bemutassam milyen könnyű elkészíteni. Nem mondom, hogy tradicionális japán konyha ez, főleg nem a rukkolás kevert salátámmal. Hívjuk aminek kedvünk tartja de a vacsora mennyei volt:)
A lepényhalas bejegyzésem óta MSC logókkal álmodok (komolyan!). Csütörtökönként Abival a régi halasunk előtt sétálunk el, így muszáj vennem valami finomat aznapra. A falakon mindenféle minőségi tanúsítványok díszelegnek, de azt még nem sikerült kideríteni, hogy az MSC által jóváhagyott fenntartható halászatot folytatnak-e. A biztonság kedvéért megint lazacot vettem, mert John szerint többségüket farmokon tenyésztik, ezért ne aggódjak a sorsukon...:)
A teriyaki szószt megint úgy készítem el, hogy 5 evőkanálnyi mirint keverek el 5 evőkanál szójaszósszal, majd reszelek bele friss gyömbért, fokhagymát és egy teáskanálnyi mézet is adok hozzá. Alacsony lángon összeforralom, éppen csak sűrűsödjön be egy kicsit.
A megmosott lazacokat grillrács alatt 15-20 percig sütögetem.
Serpenyőben szezámmagot pirítok, ezzel tuningolom fel a salátát, ami most éppen rukkola, baby paradicsom meg egyéb zöld levelek (pár csepp olívaolajjal és citromlével).
Köretnek még rizs kerül a tányérra.
Alacsony kalória és zsírtartalmú, laktató étel.
Tudtad, hogy...?
A szezámmagot már Egyiptomban is ültették. Kínában közel 5000 éve használják a magokból sajtolt olajat főzésre is.
A magok királya, mert a leggazdagabb bizonyos ásványi anyagokban. 7x annyi kalciumot tartalmaz (súlyarányosan) mint a tehéntej.
A kalcium mellett jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor, vas, A-, E-, B1-, B2-vitaminok.
Olaja is jótékony pl. gátolja a rosszindulatú melanoma sejtek növekedését.
Forrás: Népgyógyászat.hu, Wiki
3 megjegyzés:
A lazac nagyon is szereti a teriyakit ;-)
igen Anazar, egyik kedvence:)
Nézz be hozzám kérlek!
Megjegyzés küldése