2012. február 25., szombat

Marokkói karfiolleves mandulával

Moroccan spiced cauliflower and almond soup


Íme egy újabb egyszerű leves. A fő összetevő ismét a karfiol lett, marokkói fűszerezéssel, pirított mandulával és tört dióbéllel spékelve. A benne lévő harissa jó csípőssé tette, így rendesen helyre pofozott a mai korai kelés és a kevés alvás utáni fáradt állapotból.

Hozzávalók egy közepes lábashoz:
1 fej brokkoli
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál harissa paszta
fél teáskanál őrölt római kömény
fél teáskanál őrölt koriander
1 liter forralt víz (vagy húsleves alaplé)
2 evőkanál vega-mix fűszerkeverék
csipet nagy szemű tengeri só


Olívaolajon megpirítom a fél teáskanál őrölt köményt, koriandert, és 2 evőkanálnyi harissa pasztát. Hozzáadom a rózsáira szedett karfiolt, felöntöm vízzel (kb 1 liter vagy annyi hogy éppen ellepje), és belekeverem a vega-mixet is. Kevés sóval ízesítem. Összeforralom és fedő alatt alacsonyabb hőfokon puhára főzöm a karfiolt. Ha kész, botmixerrel pépesítem.
Mandulát és tört dióbelet pirítok és a leves tetejére szórom.

Tudtad, hogy...?
 
  • A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.
  • Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.
  • Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.
  • Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
  • Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.
  • Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.
  • A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt.
  • A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet.
  • A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.
  • Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében.
Forrás: Tudatosvásárló.hu

Infó:  A harissa  Észak-Afrikában használt csípős chilis fűszerkeverék, ami gyakran paszta alakban kapható. Összetevői: koriander, tengeri só, chili, paprika, római kömény, menta, fokhagyma, kömény.

4 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Megint egy finom és különleges leves!

Erika írta...

Köszi Lilla:) Igen elég jó lett, picit talán túl csípős is, de különleges íze volt a harissa-tól meg a mandulától.:)

Katesz írta...

Ez nagyon guszta, el fogom kesziteni. A vega mix fuszerkevereket mivel helyettesithetem? Vagy esetleg elhagyhato? Koszi :-)

Erika írta...

Szia Katesz, igen elhagyható de az itt a húsleves vagy zöldség alaplevet hivatott helyettesíteni, leveskocka helyett szoktam használni. Szóval ha van kockád vagy használsz akkor azt tehetsz bele...én inkább bio (organic) kockát szoktam a hagyományos helyett.