2012. május 15., kedd

Eperszezon?


Szezonja van az epernek, de hisz ezt tudjátok. A gasztroblogosok oldalait finomabbnál finomabb epres desszertek, különleges receptek árasztják el. Ilyenkor, meg amikor itt május közepén 8 fok van (éjszakai minusz 1), otthon Pesten meg 30 nagyon elszomorodik a szívem...
Az idénygyümölcsök fogyasztása itt inkább olyan nyögvenyelősen megy...vágyunk is rá, de aztán amikor a boltban/zöldségesnél megvesszük a méregdrága előre becsomagolt, több ezer km-t megtett zöldséget-gyümölcsöt jövünk rá, hogy inkább a polcon kellett volna hagyni. Csalódottságunk akkor ér a tetőfokára, amikor otthon meg is kóstoljuk a drága portékát....Sem az íz, sem az állag, semmi sem jó benne, kuka.
Így vagyok én az itteni eperrel is. A többségét Hollandiából, Spanyolországból hozzák be. Hatalmasra felfújt, agyonkezelt, íztelen vagy legjobb esetben is vízízű az áru.
Ír földeken is megterem ám az eper, de legtöbbször az sem váltja be a hozzá fűzött reményeket. John állítja, hogy gyerekkorában, szülei kertjében termett epernek párja sem volt, ír eper forever.:)

De hogy valami jót is írjak, tegnap kellemesen csalódtam. A helyi szupermarket polcain integettek felém az ír szamócák. Nem túl nagy pöffetegek, picik, csinosak, szép élénk pirosas színben pompáztak még itthon is. Megmosva és megkóstolva pedig meg kellett állapítanom, hogy ilyen finomat itt már rég vagy még talán sohasem ettem. Nem mondom, hogy mézédes volt, de volt íze!:-)



Rögtön belapátoltunk egy dobozzal, a másik dobozkából pedig finom turmixot készítettem (banánnal és egy kevés tejjel).

Egyetek sok epret, ha tudtok! Nagyon egészséges!

Az epernek számos jótékony tulajdonsága van. Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.Vastartalma hozzávetőleg azonos a cékláéval és a kelkáposztáéval, emellett egyetlen más gyümölcs sem tartalmaz olyan mennyiségű mangánt, mint az eper. Mindemellett a legfrissebb kutatási eredmények szerint két további fontos vegyületet is tartalmaz: kampferolt és ellagsavat, melyek gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásúak. Az eper kiváló immunerősítő, elősegíti, hogy a vér minél több oxigént tudjon felvenni, emellett megakadályozza, hogy egészségkárosító nitrózaminok keletkezzenek a szervezetben, melyek a rákos folyamatok beindulásához vezetnének. A rendszeres eperfogyasztás az ideális testsúly kialakításában is segít. Az eper ugyanis kiváló emésztésserkentő hatású gyümölcs, emellett tisztítja és salaktalanítja a szervezetet, káliumtartalma pedig a vízháztartás egyensúlyának megteremtésében is segít.
Infó:femina.hu, vitaminsziget.hu

15 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Eperturmix, wowi!
A múlt héten New Yorkban egy fantasztikus bio szupermarketben legelésztünk. Amerikában még a bio növények is nagyobbak a szokásnál és ez némi aggodalommal töltött el bennünket, ezért két nap tanakodás előzte meg a méregdrága kaliforniai eper tesztelését. Mérete az európai sárgabarackra hasonlított, viszont szép színe és illata volt.
Tapasztaltak tisztában vannak vele, hogy a régi vetőmagok már nem léteznek, házilagos szaporítás régi magokról talán már csak a kiskertekben lehetséges, mert világszerte ugyanaz a néhány multi forgalmazza a magokat. Nem volt rossz a gigantikus eper, de ha kinő a harmadik fülem is a napokban, rá fogok gyanakodni.
Az az eper, amiről John beszél, nem a megszépítő messzeség délibábos képe, én is azt az ízt várom minden alkalommal, amit a kertünkben szedegettünk a bokrokról. Sajnos mi azóta újrainstalláltuk a parcellát. Hiba volt.

Seffer Lilla írta...

Rajongok az eperért, nekem most igazán jöetne a turmix tej nélkül...:)

Csilla írta...

Na, igen a magyar eper, az magyar eper! :) Azért még itt is kell várni a fincsire, legalább is itthon nálunk picinyke kertecskénkben még csak zöldelget. :D

Erika írta...

Susannia, wow, azért megkóstolnám milyen az a kaliforniai eper (is). Hát igen, nem véletlen, hogy John szüleinek már semmi sincs meg a régi kis veteményesből...csak egy kukacos almafa maradt...:)

Lilla, tej nélkül is nagyon finom, vagy joghurttal. Én most csak egy dl-t tettem hozzá, elég is.:)

trollanyu írta...

Na igen, mézédes eperre vágyom én is, de amit itt lehet kapni, az kb olyan, mint nálatok. Itt is lesz majd norvég eper júliusban. De mondjuk nekem az sem ízlik és még drágábban adják, mint az importot. Turmix mindig jöhet, ma ananászos volt joghurttal.

trollanyu írta...

Na igen, mézédes eperre vágyom én is, de amit itt lehet kapni, az kb olyan, mint nálatok. Itt is lesz majd norvég eper júliusban. De mondjuk nekem az sem ízlik és még drágábban adják, mint az importot. Turmix mindig jöhet, ma ananászos volt joghurttal.

Gizi írta...

Nagyon szeretem az epret, és már alig várom hogy megnyíljanak az eperföldek. Itt is nehezebben érik, mert hol van már a 30 fok, ma pl. 8 fok volt, és fáztunk. Nagyon finom turmixot készítettél, és a képek valami fantasztikusak.

Névtelen írta...

Épp 1 órája jöttünk haza eperrel a hónunk alatt. :))) Holnap próba.
Nyáron Howth-on kaptam finom epret, de most láttam ott és épp belga. Az is biztos szabadföldi...:)))
De azért kicsi mézzel, legalább az illuzió megvan. :))
Ági

Emi írta...

Eper... na igen! Nagy szám a "british strawberry", párja sincs! Sem árban, sem ízben... Ilyen gyengét otthon sosem ettem:) Nekem az emlékeimben az az eper él, amit kisgyerekként a domboldalban gyűjtögettünk. Épp annyi gyűlt össze az apró eprecskékből, hogy egy eperhabra futotta, de az mennyei volt! Na az volt ízes eper!!!:)

Szofi írta...

Nagyon aranyosak ezek a képek Erika:) A banán-eper kombót meg imádom!!!

Erika írta...

Köszi lányok a kedves kommenteket! Igen, a magyar eper azért ott van a szeren szerintem is:) De így turmix vagy hasonló formában ez az ír is elmegy:) Holnap rebarbarával hozom össze őket, meglássuk:)

heti menük írta...

Pici vígasztalásként írom, hogy az elmúlt napokban itthon sem kúszott a hőmérő higanyszála 15 fok fölé. Ma reggel már süt a Nap, de a hatást elrontja az igen erősen fújó szél. Szóval a 30 fokos meleg napok óta nem adatik meg nekünk. Na de ennyit a kéretlen időjárás jelentésből...én már itthon is jártam meg a szép nagynak és pirosnak tűnő eperrel, amit igen drágán mértek és otthon megmosva, kettévágva derült ki, hogy a belseje üreges, maga az eper pedig teljesen ízetlen. Valószínűleg ez is import termék lehetett. AZóta megvárom, amíg a magyar eper megérik és kizárólag a hazait vásárolom:)!

Erika írta...

Szia ,heti menük', igen láttam,hogy most otthon is hidegebb van, de legalább van remény a javulásra...itt már kevesebb:)Magyar epernek nincs párja azért:)

Pixie Pie írta...

Ezeknek már a formájukon látszik, hogy jó fajták! :) Én is alig várom, hogy anyumék kiskertjében elkezdjen teremni, az nagyon zamatos fajta. De igaz, ami igaz, a gyerekkori eprek emlékeim szerint mindig finomabbak. :)

Erika írta...

Igen Pixie, talán azért is mert gyerekkorunkban (legalábbis mi) porcukorral vastagon megszórva ettük. Talán azért volt mindig nagyon finom és édes az eper.:D