2012. május 2., szerda
Ronda de finom
Bátran nevezhetnének a ,ronda de finom' kategóriába a ma elkészült kakaós csigáim. Hetek, sőt hónapok óta készülök megsütni ezt a kelesztés nélküli, gyors verziót. Ma végre rászántam magam, de úgy érzem több ponton is hibáztam a receptet illetően...
Mivel Abi alszik, így zajongani nem akartam, ezért nem géppel kevertem ki a tésztát, hanem csak kanállal meg kézzel összekutyultam, talán ezért sem lett szép sima, több helyen megtört. A másik ,hiba' hogy talán a liszt nem alkalmas ehhez a fajta tésztához. Gluténmentes liszttel dolgoztam, ez állagát tekintve jóval ,sűrűbb', töményebb mint a sima finomliszt, több folyadékot is felvesz.
Szóval nem lettek tökéletesek a csigák, de ízre azért elmegy. Egy darabig megint nem fogok sütni.:-)
A receptet Gizitől lestem el, és még nagyon sok blogtársamnál olvastam, ahogy látom nagyon népszerű ez a fajta csigabiga.
Kakós csiga hozzávalók (kb. 12 db csiguszhoz):
25 dkg túró
25 dkg liszt
0,5 dl tej
5 ek olaj (szőlőmagolajat használtam)
csipet só
1/2 cs sütőpor
10 dkg porcukor (én nyírfacukrot használtam)
2 cs vaníliás cukor (nincs, nem tettem bele)
Töltelék hozzávalói:
1-2 ek olaj a tészta lekenéséhez
kakaó
porcukor (ehhez is nyírfacukrot tettem)
vaníliás cukor
A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverem: először a túrót töröm össze villával, majd hozzákeverem a cukrot. Lassan adagolom hozzá a tejet, majd az olajat is. Egy csipet sót is teszek hozzá. Végül a sütőporos liszt is a tálba kerül.
A tésztát kinyújtom (kb. 20x30 cm-es lapra), megkenem pici olajjal vagy vajjal és rászórom a kakaóport és cukrot. Feltekerem és a tekercsből egyenlő nagyságú csigákat vágok le.
20x30 cm-es tepsit kivajazok és kisebb távolságra helyezem a csigákat.
180 Celsiuson sütöttem kb. fél óráig.
Remélem, legközelebb csinosabbakat sikerül alkotnom! A receptet köszönöm!:-)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
Ha ronda ha nem jöhet:)
Ha finom, a kinézete másodlagos :)
Én is ritkán sütök, kakaós csigát eddig 3x sütöttem, 2x kelt tésztából, és 1x bolti leveles tésztából. A kelt tésztás az igazi.
Túrós variációról még nem is hallottam :)
Én is ki fogom próbálni legközelebb ezt a variációt, mert nagyon tetszik! Az én csigáim alakja is mindig ilyen...:)
Szerintem nem ronda:) Abban viszont egyetértek, hogy tuti finom!
Ha ronda is, a tiéd és ez a lényeg:) Ezt én ricottával készítettem el, az enyém finom lett, csak nagyon kemyény, valaki mondta a commenteknél, hogy túlsütöttem. Szerintem is a kelt tésztás az igazi:) Most láttam egy videót Farkas Vilmosnál, blundel tésztából süti a kakaós csigát, most majd azt szeretném kipróbálni:)
Egyet se búsulj! Finom legyen!Annyira kívánom ezeket a csigákat, főleg a kelt tésztásakat, meg mindent ami kelt, de... miért nem tudom magam rávenni???:)
Erika, egyszer én is csináltam élesztő nélküli csigát, hát nekünk beletört a fogunk:)) De ezt ki fogom próbálni,mert az a túró ott a hozzávalók közt nagyon kecsegtető :))
Köszi lányok:) Asszem maradok mégis a sima kelesztet verziónál. Estére már olyan kőkemény lett ez is, hogy fogat lehetett vele törni:)
Megjegyzés küldése