2012. május 14., hétfő
Zabpelyhes túrógombóc diós bundában
A túrógombocot nem tudom megunni. Bár így lenne vele a többi itt lakó is, de nem...
A múltkori zabpelyhes-diós kekszek adták az ötletet a mostani gombócok feltuningolására: kevesebb búzadara mellé került zabpehely is, a zsemlemorzsás forgatás helyett pedig pirított dió és fahéj képezte a gombócok bundáját.
Mivel csak én fogyasztom az ilyen ,extrém' dolgokat, ezért fele adagot készítettem, így a mostani recept:
25 dkg sovány (lengyel) túró
1 tk méz
3 ek búzadara
3 ek zabpehely
1 tojás
csipet só
citrom héja (lereszelve)
A bundához:
darált dió
őrölt fahéj
A szokásos módon összeállítom a túros masszát: mindent egy tálba keverek, villával jól összedolgozom és letakarva, hűtőben fél óra hosszat (vagy akár egy órát is) állni hagyom.
Lobogó, forrásban lévő vízben kifőzöm a gombócokat. Miután felúsztak a víz felszínére már merem is ki őket.
Serpenyőben megpirítom a darált diót és a fahéjat (olaj vagy vaj nélkül), majd beleforgatom a gombócokat.
Nagyon finom, fekete cseresznyés (St. Dalfour Gyümölcsvarázs, black cherry) lekvárral tálaltam. Mivel ez a lekvár úgy is igazán édes, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz, ezért a gombócokba is elég volt egy teáskanál méz. Aki édesebb ízekre vágyik, az ne spóroljon a cukorral, mézzel stb.
Jó étvágyat!:)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
12 megjegyzés:
Nyami, nagyon tudnám szeretni:) Nekem most meggylekvárom van, de az is olyan ritka finom, már csak a gombóc kéne hozzá.
Imádom, nagyon guszta lett!
Nagy kedvenc nálunk is, persze hagyományosan, tejföl kíséretében. De tetszik a te recepted is, ki is fogom próbálni! :)
Hűűűű, ez valami mennyei lehet! A leírás minden egyes mondata csak fokozta, hogy mennyire kívánom:)
Tetszik a párosítás,látszik hogy finom lett:))
Tetszik ez a változat! Legközelebb én is felturbózom zabpehellyel a gombócokat...
Príma recept,viszonylag egyszerű, és én még sohasem csináltam :(
Itt az idő!
Hű, ezt ki kell próbálnom:) Szép a deszka, meg a fotó:)
Már a zabpelyhes kekszeidet is nézegettem, nem csináltam meg mert nem volt dióm törve-pucolva.
Ennek a bundájához kell dió, azt hiszem valamelyik nap én leszek a diótörő...
Köszi lányok, hát mindenkit csak arra buzdítok próbáljátok ki ezt a változatot is, ha van kedvetek. :)
De rég volt már nálunk túrógombóc. Ez a fahéjas-diós bunda nekem megmozgatta a fantáziámat,nagyon finom lehet!
Szofi, köszi. :)Próbáld ki!
Megjegyzés küldése