2011. március 21., hétfő

Keresztes hadjárat a konyhában

Az erdetileg Angliából származó bucikat főleg Nagypénteken fogyasztották, még melegiben, a rajtuk lévő kereszt pedig Jézus keresztrefeszítését szimbolizálta. A protestáns Angliában be is tiltották árusításukat, azonban túl népszerűek voltak, így I. Erzsébet törvénybe adta ki, hogy kizárólag Húsvét és Karácsony alkalmával készíthetik el a pékségek.

Az angolszász folklór számos mendemondát kreált a bucik köré. Például, ha beteg ember eszik belőle, az gyógyírként szolgál. Ha pedig megosztunk valakivel egyet, az a jóbarátság egyik alapköve lesz a elkövetkezendő esztendőre. ( ,,Half for you and half for me. Between us two shall goodwill be.'' )
Egy másik szerint: ha tengeri hajóútra megyünk, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal párat, mert az, megóv majd a hajótörés veszélyétől is.
Vallás vagy babona ide vagy oda a bucik magukért beszélnek, és megéri azokkal a keresztekkel is vesződni egy kicsit.
Alapja: egyszerű kelt tészta, amiben nem vagyok túl profi, így a kenyérkelesztő gép 9-es funkcióját használtam segítségül, hogy megkímeljem magam a dagasztás meg a kelesztés fáradalmaitól is.

Hot Cross Bun hozzávalói (12 darabhoz):
7 gramm élesztő (én szárítottat használtam, a már említett okokból ez jobban megy a kenyérsütő géphez.)
500 gramm kenyérsütésre alkalmas liszt
50 gramm arany kristálycukor
1/2 teáskanál tengeri só
2 és 1/2 teáskanál mixed spice fűszerkeverék (ami őrölt fahéjból, frissen reszelt szerecsendióból, őrölt szegfűszegből, és szegfűborsból áll.)
85 gramm vaj
1 egész tojás
250 ml tej
100 gramm mazsola, kandírozott gyümölcs vegyesen
A lisztet, sót és fűszerkeveréket a kis darabokra vágott vajjal összemorzsolgatjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, felvert tojást és a langyos tejjel megfuttatott élesztőt is. A kézi dagasztók most kezdhetik a dagasztást! A dagasztás vége felé beledolgozzuk a mazsola és kandírozott gyümölcsöket a tésztába. Kiolajozott tálban, lefedve kb. 1 órán át kelesztjük. (A kenyérsütő gép is nagyjából másfél óra alatt végez a művelettel.)


A megkelt tésztát aztán enyhén lisztes gyúródeszkán átpofozzuk, átgyúrjuk és 12, nagyjából egyenlő nagyságú gombócot formázunk belőle.

A bucikat még további fél órán át lefedve kelesztjük. Ha megduplázódtak, akkor már jó úton járunk. Ezután jöhet a kereszt: 50 gramm finomlisztet kevertem simára annyi hideg vizzel, hogy szép, folyós masszát kapjak. Pasztával, vagy kiszúrt zacskóval ügyeskedhetünk (én kávéskanállal oldottam meg).

Előmelegített sütőben 190 fokon (gáztűzhely 5-ös fokozat)20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A megsült bucikat mázzal kenjük át. A mázhoz 20 gramm arany kristálycukrot, 1 evőkanál forralt vizet, 1 evőkanál tejet simára keverünk. Szép csillogó lesz tőle a buci, és akár kétszer is átmehetünk rajtuk.


Még melegen fogyasszuk, vagy másnap kettészelve, megpirítva vajjal, dzsemmel...

Nincsenek megjegyzések: