2011. szeptember 23., péntek

Dublinban járt az ősz...


Dublinba hamar beköszöntött az ősz. A fákról a levelek többsége már lehullott (legalábbis a mi utcánkban), egyre hűvösebbek az éjszakák is (a nappalok sosem voltak igazán melegek). Beindult a fűtésszezon (bár nálunk sosem szünetelt). Szomorúan figyeltem a budapesti időjárást...milyen jó lenne még 25 fokban sütkérezni! Az ősszel sincs persze gondom, sőt. Igazából szeretem is. Kandalló mellett melegedni, közben forró csokit szürcsölni (vagy éppen megakadályozni, hogy Abigél a tűzbe másszon ;-), hosszú sétákat tenni a friss levegőn, sütőtök és gesztenye illata száll...

Ezen ihletésre hiper-szuper egészséges salátát készítettem vacsorára. Csirkemellhez ettük köretként, de magában is igazán laktató. Fedezi a napi ajánlott zöldség/gyümölcs bevitel 4/5-ét, sok benne a C-vitamin, vas, folsav, rostok.

Egy kiseb sütőtököt (butternut squash) pucoltam meg és kockáztam fel. 2-3 feldarabolt répával ment a sütőbe 30-40 percre (pár csepp olívaolajjal locsoltam meg). A sütőtöknek kevesebb idő is elég hogy megpuholjon, a répák még kissé keményebbek maradtak, de én pont úgy szeretem, ha nincs teljesen puhára főzve.
Barna rizst főztem ki, rozsáira szedett brokkolit pároltam, tökmagot és szárított áfonyát szórtam hozzá, friss citrom kifacsart levével locsoltam meg és picit borsoztam.

A megmaradt salátából Abigél is kedvére falatozhatott (a magvak kivételével minden mást ehet belőle), így neki külön már nem kellett főznöm :)

Adagonként 266 kcal, 12 gramm fehérje, 43 gramm szénhidrát, 7 gramm zsír, 7 gramm rost, 18 gramm cukor, 0,05 gramm só.

(Megjegyzés: a barna rizs tápértéke jóval magasabb mint fehér társáé. Rizscsíra fogyasztásával pl. elkerülhető/csökkenthető a vastagbélrák kockázata is, kiváló magas vérnyomás ellen, a benne lévo y-aminobutyric-sav révén pedig segíti az értelmi funkciókat, csökkenti a vércukorszintet.)

Forrás: BBC Good Food September

Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,

Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.

Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak,
Arról, hogy meghalok.

Elért az Ősz és súgott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az úton
Tréfás falevelek.

Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt, s hogy itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt.

(Ady Endre: Párizsban járt az ősz)

2 megjegyzés:

Anazar írta...

Igen, az idén valahogy hamar ránktört a hűvös, szinte az iskolakezdéssel egy napon. De! A hétre remek időt ígérnek, sőt kifejezetten meleget!! Gesztenye? Hol, hol?? Ó, párizsi ősz!!

Erika írta...

Nincs gesztenye:) csak úgy írtam, majd szólj ha találsz!:)