2012. január 30., hétfő

Jamie marhahúsos tagine-ja

Erika belevág


Újra tagine! Ezt még muszáj bemutatnom a kedves olvasónak!
Ezúttal Jamie Oliver: Jamie belevág c. könyvéből vettem az inspirációt és készítettem el a pompás marhahúsos tagine-t. Egy aprócska hibája volt azonban...túlságosan megszaladt a fahéjas üvegcse, így az ételt és a konyhát leginkább a fahéj illata töltötte be és kevésbé hagyta a többi fűszert érvényesülni. Ennek ellenére finom volt, megettük de legközelebb kevesebb fahéjjal operálok.

Hozzávalók legalább 4 személyre:
Fél kg marhahús (pörköltnek való)
olívaolaj
1 vöröshagyma
friss csokor petrezselyem
40 dkg csicseriborsó (konzerv v. előre megfőzött)
40 dkg hámozott paradicsomkonzerv
fél liter húsleves alaplé (pl. bio húsleveskockából)
1 kisebb sütőtök (butternut squash)
friss gyömbér
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg aszalt szilva


A fűszeres páchoz:
tengeri só és frissen őrölt feketebors
1 evőkanál ras el hanout fűszerkeverék
1 csapott evőkanál őrölt kömény
1 csapott evőkanál fahéj
1 csapott evőkanál szárított-őrölt gyömbér
1 csapott evőkanál fűszerpaprika v. cayenne-paprika örlemény

kuszkusz

Elsőként a megmosott és felkockázott marhát pácolom be. A fűszeres páchoz felsorolt fűszereket kis tálkában összekeverem és a húsba masszírozom. Egy tálkába teszem és lefedve hűtőben pácolom jó pár órát, de ideális esetben egy egész éjszakát. Így a hús jól átveszi az összes fűszer aromáját.

A tagine edényben vagy pörkölt főzésére alkalmas lábasban olivaolajat hevitek és rádobom a a bepácolt marhahúst. 5 perc alatt magasabb hőfokon barnásra pirítom majd a felaprított vöröshagymát, zúzott fokhagymagerezdeket, lereszelt friss győmbért és apróra vágott petrezselymet is a húshoz adom.
5 perc után jöhet a paradicsom vagy paradicsomkonzerv és a húsleves alaplé közel fele (2-3 dl). Felforralom, majd a fedőt az edényre téve bő másfél órát főzöm nagyon alacsony hőfokon.

Másfél óra letelte után a tagine-hoz adom a megtisztított, felkockázott sütőtököt, aszalt szilvát és a húsleves másik felét és újra letakarva még további másfél órát főzöm a húst.

Ha már majdnem puha, adom hozzá az előre megfőtt csicseriborsót is. A fedőt levéve nagyobb lángra kapcsolok és hagyom, hogy egy picit besűrűsödjön a pörkölt szaftja. Ez nagyjából még 5-10 percet jelent.
Közben elkészítem a kuszkuszt is: vizet forralok és egy csésze kuszkuszt kimérve felöntöm vele, lefedve 5-10 percig hagyom, hogy felszívja magát és megpuhuljon.

Megjegyzés: a ras el hanout fűszerkeverékről ITT már említést tettem. Bátran kísérletezzünk saját ízlelőbimbónk kénye-kedve szerint, vagy ha lusták vagyunk vegyünk boltit pl. ITT.

شهية طيبة

2 megjegyzés:

Anazar írta...

Maradt még, mehetek vacsorára?? De belekanalaznék! Igen, kanállal, nem is piszmognék villával ;-))))))

Erika írta...

Sajnos most nem maradt Anazar:) De legközelebb hagyok Neked is egy adaggal meg esetleg R.-nek is?;-)