2012. április 16., hétfő

Gyerekmenü: paradicsomos gnocchi


Egy újabb gyerekmenü, egy újabb siker a babakonyhában. Most kezdhetném megint azzal, hogy ,,melyik gyerek ne szeretné a paradicsomos tésztát...?''. Abi a többséggel ellentétben nem nagyon rajong érte, a házilag készített változatokat eddig gyakran elutasította (még az állatos tésztát is!). Gondoltam, teszek egy próbát és gnocchit gyúrok neki. Gnocchit gyártani fele olyan nehéz mint hittem, és klasszisokkal finomabb a bolti változatnál.

Egy jó nagy adagot készítettem (biztos ami biztos, hátha mi is ráfanyalodunk). Ehhez 1 kg lisztes burgonyát főztem meg héjában. Amikor a krumpli megfőtt, meghámoztam, krumplinyomón kinyomtam, beleütöttem egy egész tojást és nagyjából 30 dkg liszttel dolgoztam össsze. Folyamatosan adagoltam hozzá a lisztet és gyúrtam össze, így láttam, hogy mennyit vesz fel a krumpli. A hengerre gyúrt tésztát 5 egyenlő részre osztottam és kígyókat nyújtottam belőlük, majd ezekből a kis kígyókból nagyjából 1,5 cm-es párnákat vágtam le késsel.
Formázni lehet sajtreszelővel és villával is, de simán is nagyon finom. A redők segítenek, hogy még jobban beszívja a szószt a tészta. Interneten (pl. Youtube) a gnocchi készítés és formázás is megtalálható. Bő forrásban lévő vízben főztem ki, mikor felúsznak a felszínre lapáttal kihalásszuk őket (kb.2-3 perc).

A paradicsomos szószt (Meridian Tomato and Olive Organic) párolt édesburgonyával és vajban párolt csirkemellel turbóztam fel.

És a verdikt: nagyobb sikere volt mint a korábbi sima tésztáknak, de a végén  a szülők malacsültje kellett!:-)

Minenkit buzdítanék a házi gnocchira és ha túl nagy mennyiséget gyúrnánk, akkor le is fagyaszthatjuk egy részét. Mivel picit időigényesebb, ezért akkor essünk neki, ha nem kell rohannunk és utána el is tudunk mosogatni!

Jó étvágyat babák, mamák, dadák!

4 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Imádom a házi gnocchit, mi is sokszor készítünk, mert tényleg sokkal finomabb mint a bolti.

kamrapolc írta...

Ez megint egy isteni recept! :) Nálunk az egész család gnocchi rajongó, néha mákos nudli készül a tésztából :) A tányér nagyon édes, Abi biztos szívesen eszik belőle :)

trollanyu írta...

Finom:) Mi is nagyon szeretjük:) Még sosem vettem boltit, szóval nem tudom az milyen, de a házinak nincs párja. De rég ettem, a héten sort kerítek rá, köszi az ötletet:)

Erika írta...

Köszönöm lányok, hát igen tény hogy ezerszer finomabb mint a bolti!Csak ne lenne ilyen pepecs meló:)