2012. május 26., szombat

A gazdasszony konyhája és feladatai


,, A konyha a gazdasszony tükre, a család élelmezésének központi helye. Ebből következik, hogy annak ragyogó tisztának kell lennie. Életkörülményeink sok helyen úgy alakulnak, hogy a konyha nemcsak az ételek készítésére szolgál, hanem egyúttal étkező helyiség is, sőt nappali és gyermekszoba. Ez a lakókonyha. Ilyenkor a konyha egyik sarka a főzőhelyiség, többi része a gyermekek játszó helye és egyúttal a gazdasszony más irányú munkaterülete is. Előnye, hogy a gazdasszony munka közben szemmel tarthatja gyermekeit, a terítéssel, felszolgálással járó fáradtságtól mentesítve van. Télen egy tűzhely melegénél melegedhetik az egész család. Akár lakókonyháról, vagy csak egyszerűen konyháról beszélünk, annak berendezése és tisztán tartása nagy feladatot ró a gazdasszonyra.


Első követelménye a konyhának a jó világítás és szellőztetés. Ne legyen a tűzhely a konyha legsötétebb részében. Az esti világítást külön villanykarral oldjuk meg, mert a félhomályban végzett munka a főzés rovására megy, és nagyon megerőlteti a szemet.

(...) A padló köves vagy cementes legyen, hogy napjában többször fel lehessen mosni.
Mosogatás előtt az ételmaradékot kevés vízzel öblítsük ki az edényekből, vagy kenyérhéjjal töröljük ki (ez mehet a moslékba) és utána mossuk el bő meleg vízzel. A kormos edényeket finom szitált hamuval, vagy Vimmel súroljuk meg. A mosogatóruhát is jól öblítsük ki meleg szódás vízzel és terítsük ki száradni. Mindenfajta edénynek külön törülgető ruhát tartsunk. így külön legyen pohár-, tányér- és edénytörlőnk, melyet használat után szárítsunk meg. A még meleg tűzhelyet újságpapírral dörzsöljük át, így megtartja a színét. Ha kihűlt vasporral fényesítsük ki, a fémrészeket sidolozzuk meg, a konyha kőpadozatát mossuk fel, s a kézimunka terítőket terítsük fel. Utána jól szellőztessük ki a konyhát.

(...)
Heti nagytakarításkor a bútorokat langyos, szappanos vízzel mossuk le, a kilincseket fényesítsük ki. Havonta egyszer a szekrényeket belülről is törülgessük át, a polcok papírjait is cserélgessük ki, az ajtót és az ablakokat mossuk le, a kőpadozatot súroljuk fel. A szekrény tisztántartását nagyon megkönnyíti, ha a polcokat viaszosvászon takaróval látjuk el.


Konyhánkban a kézmosására legyen külön szappan, körömkefe és törülköző a gazdasszony számára, amit a főzés alkalmával használ. Munka közben semmit ne dobjunk a földre, hanem a hulladékot gyűjtsük kis kosárba, vagy papirosba és azonnal távolítsuk el, különben a legyek reágyűlnek. Főzés alatt rend és tisztaság uralkodjék a konyhán. Csak az legyen elővéve, ami használatban van. Rakjuk a piszkos edényeket mosogatótálba és főzés közben, időnként mosogassunk el. A padlót annyiszor törüljük fel, ahányszor szükséges. Ne tartsunk a konyhában soha mosatlan edényt, amit estétől reggelig tartogatunk. Ha a munka és a tisztaság szeretete megszokássá válik, a mosogatást is gyorsan, szívesen végezzük és soha nem lesz oka a gazdasszonynak arra, hogy piruljon rendetlen konyhája miatt.


Főzés alatt fejünket kössük be, tegyünk magunk elé tiszta kötényt.
Látjuk, hogy sok nehéz, fáradságos munka vár a nőre a háztartásban, hogy családja jólétét és boldogságát szolgálja. Hogy ennek a feladatnak eleget tudjon tenni, szükséges a helyes idő és munkamegosztás."
(Részlet: Horváth Ilona- Szakácskönyv, Háztartási tanácsadó c. könyvéből 1956)

Ti hogyan tartjátok tisztán a konyhátokat?:-)

4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Megjelent egy kép magamról, amint hófehér kötényben fejemen kendővel mosolyogva felmosom a padlót naponta többször is:) Összefogással tartom tisztán a konyhát,mindenki elpakol maga után, minden nap le van takarítva a munkafelület, asztal,felsöprés, a fiúk mosogatnak, ami nem fér a mosogatógépbe, de felmosás, nagyobb takarítás csak 1x van egy héten. Ha csak nem történik valami baleset:)Azért régebben az asszonyok dolga sokkal nehezebb volt ám.

Torma Cauli írta...

Nahát micsoda ideális háztartás! Az a gond, hogy nekem nincs olyan helyes kis köténykém, így aránylag spontán oldom meg a dolgokat, de a heti nagyobb takarítás azért érvényes. :-) Tetszenek a képek!

Planet Susannia írta...

Naná, hogy kihűlt vasporral fényesítem a tűzhelyet!

wanna írta...

ajaj... :)