2012. szeptember 7., péntek
A család kedvence:répatorta
Rachel Allen neve sokak számára ismerősen csenghet, a magyar háziasszonyok között is nagy sikere van nemrégiben megjelent ,A család kedvencei' c. könyvének. A dublini származású hölgy saját főzőiskolát vezet, szakácskönyvei mellett TV műsorokban is szerepel és a BBC Good Food Magazin szerint Írországot ő helyezte fel újra a világ gasztrotérképére. Hogy őszínte legyek eddig nem követtem nyomon a receptjeit, hébe-hóba talán elolvastam egyet-egyet. A napokban új főzős műsorral jelentkezik itt az ír nemzeti adón, ahol nagyon egyszerű és finom(nak tűnő) desszerteket készít.
Dublinban igen kellemesen indult az ősz, simogató a nap sugara, szépek a fények, friss a levegő. Sokan azt mondják minden idők legrosszabb nyara volt az idei és most végre kijavult az idő! Mondhatni vétek ilyenkor a szobában ücsörögni, így a konyhában töltött időt is igyekszem a minimumra csökkenteni. Ennek szellemében esett választásom Rachel nagyon egyszerű répatorta receptjére.
A répatorta nagy népszerűségnek örvend itt a zöld szigeten. Eredete nem tisztázott, vannak akik szerint Norvégia, mások szerint Anglia készítésének őshazája. Az azonban bizonyos, hogy igazán népszerűvé a II. világháború Angliájában vált, amikor a cukor a többi élelmiszer mellett hatalmas luxusnak számított. Répát már a középkorban is használták sütéshez, hiszen az egyik legédesebb zöldség és nagyon kellemes, szaftos textúrát kölcsönöz a piskótáknak.
Lássuk hát a receptet:
Hozzávalók:
2 db tojás
150 ml olaj (én repceolajat használtam, de szőlőmagolaj vagy más semlegesebb ízű is megfelel)
20 dkg cukor (nyírfát szoktam , de jó a barna is)
30 dkg sárgarépa (ezt a mennyiséget megpucolás, lereszelés után mérjük ki)
18 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet szódabikarbóna
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. muffin fűszerkeverék
csipet só
7 dkg dúrvára tört dió vagy mogyoró (opcionális, én ehelyett 7 dkg mazsolát tettem bele)
A tetejére:
10 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
1 narancs héja lereszelve
ízlés szerint cukor
A tojásokat felverem és hozzáadagolom, keverem az olajat, cukrot, reszelt répát, fahéjat, muffin fűszerkeveréket, mazsolát vagy dióbelet (ha használunk). Mindent jól összekeverek (kézi habverővel), majd beleszitálom a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és fakanállal óvatosan összedolgozom.
Kivajazott és sütőpapírral kibélelt tepsiben (pl. vekni vagy kisebb kenyér sütésére alkalmas tepsi) öntöm át a tésztát és előmelegített sütőben sütöm mindössze csak 150 Celsius-fokon (gáz 2) 1-1 1/4 órán át. Tűpróbával ellenőrzöm megsült-e a belseje.
Hagyom teljesen kihűlni, majd a krémsajtból, reszelt narancshéjból és cukorból mázat készítek és a tetejére kenegetem. Dióval díszítem.
Vigyázat: nagyon omlós, nagyon szaftos, nagyon addiktív!
Jó étvágyat hozzá!
Egyben ezzel a receptemmel szeretnék részt venni kedves blogtáram, Lilla játékánis! :-)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
21 megjegyzés:
Ezt én is nagyon tudnám szeretni :)
Fantasztikusan néz ki, rusztikus küllemű sütemény. Nem is gondoltam, hogy a répasütit a cukorhiány kiváltására is használták. :)
Rachel Allen nagy kedvencem, és a könyve is itt lapul már a polcomon.
Örülök, hogy nem csak nálunk van finom napsütés! :))
Hallottam már sokat erről a répatortáról, de sajnos még nem kóstoltam! Nagyon guszta! Nagyon finom lehet az íze, ha egyszer kipróbálom biztos hogy a lányaimnak nem mondom meg hogy répa van benne mert amennyire kiskorukban szerették most egyáltalán nem!
Nem tudom honnan ered, de itt is nagyon népszerű, az biztos:) Nálunk az egyik kedvenc, sokféle jó receptet ismerek, ez is nagyon jó. Élvezzétek a napsütést, szép hétvégét:)
Jaj, nagyon-nagyon jól néz ki! :) A krémsajttal kiegészítve/dekorálva tuti nagyon fincsi lehet! :)
Nagyon guszta, várom a mailt, és már mentem is a játékhoz...:)
Vikvi, próbáld ki Te is!
Köszi Barbi, akkor Te jobban ismered a receptjeit, én még csak most tanulmányozom őket.:)
Éva, köszönöm. Igazából először én is azt hittem, hogy répaízű lesz, de egyáltalán nem érezni, csak egy finom édes alapot ad a sütinek.
Szia Trollanyu, köszi szépen, nektek is kellemes hétvégét!
Hankka, köszönöm!:)
Hm, vállalom! Ráadásul tudok egy nyuszis-répatortás viccet... :-)
Köszi Lilla, küldöm az e-mailt is!
:)
Jöhet a vicc kedves Cauli, én nem ismerem...:)
Ez csodaszép:)
Jó, jó, de a répatortás vicchez személyes jelenlét kellene, mert csinálni kellene. Megpróbálom.
A nyuszika bemegy a közértbe, rácsap a pultra és fennhangon megkérdezi:
-Répatorta van?
-Nyuszika nincs répatorta és ne csapkodd a pultot légyszíves.
Másnap megismétlődik az eset.
-Nyuszika, nincsen, de ha mégegyszer csapkodsz odaszegezem a kezed a pulthoz!
Harmadnap a nyuszika újra próbálkozik, szelíden.
-Tessék szíves mondani, van-e szög, vagy kalapács?
-Nyuszika nincsen, ez egy közért.
Rácsap a nyuszika a pultra:
-Répatorta van?
De rég készülök répatortát sütni! Csodásan néz ki a Tiéd! :)
Ez jó vicc :) Talán nagyon régen hallottam, de most is megnevettetett:)
Kati, köszi szépen.:)
Teller-cake, Neked a kisujjadban van a tortasütés, úgyhogy ez igazán könnyű lesz. Próbáld ki, nem bánod meg szerintem!:)
Óóó, csodás. El kell készítenem... :-D
Köszi Mézigörl:) Mézzel is mehet!
Szia kedves Beauty and fashion- * Make Up *♥, örülök, hogy teszik a blog és bekukkantasz:)
Sziamia!
Nagyon megtetszett a képed alapján ez a süti és szeretném mesütni. Megtennéd, hogy megadod a méreteit a sütőformádnak? Csak, hogy legyen mihez tartanom, köszi szépen!
Üdv: Mandzsi
Szia Mandzsi,
a tepsi 13x30 cm-es , hosszúkás forma. Ha ilyesmid nincs akkor pl. őzgerinc formában is meg lehet sütni. Sok sikert hozzá! :-)
Szia!
Még akkor (2014-ben) megsütöttem Húsvétra és mennyei volt! (csak valahogy eltűnt a visszajelzésem).
Mindenkinek nagyon bejött, még az én finnyaminnya anyámnak is, aki finoman szólva nincs oda az újításokért és mikor látta, h répát reszelek a sütihez "kedvesen" megkérdezte - Olyat is sütsz, amiből enni is lehet? :D
Nálunk 10/10.
Köszi a receptet és persze a fotód, mert igazából az nem hagyott nyugodni! :)
Üdv: Mandzsi
Megjegyzés küldése