2012. április 19., csütörtök

Banánkenyér

, A büntetlen öröm'



A banánkenyér (banana bread) nagy népszerűségnek örvend itt a zöld szigeten. Amerikából származik ez a kelesztés nélküli ,gyors kenyér', ami a szódabikarbóna és a sütőpor elterjedésével (1930-as évek) együtt hódított. A legelső banánkenyerek egyikét még talán ennél is korábban süthették meg hamuzsír (kálium-karbonát) felhasználásával amerikai háziasszonyok. Számos variációja létezik úgy mint: diós, mazsolás, pekándiós, csokis stb.

Sütésre adtam a fejem. Reggelinek szántam ugyan, de nem fért bele az időbe, így délutáni kávéhoz/tejhez volt ideális kísérő. Mazsolát tettem bele és őrölt mandulát. Az eredeti recepthez képest annyit változtattam, hogy cukor helyett csak egy kevés méz került bele, ami szintén elhagyható mert az érett banánok nagyon finom édeskés ízt adnak a tésztának. Teljes kiőrlésű búzaliszttel sütöttem.

Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy finomliszt
1 tk szódabikarbóna
csipet só
10 dkg őrölt mandula
10 dkg mazsola
3 db érett banán (aminek a héja már nagyon barna, pöttyös)
10 dkg vaj
2 db tojás
2 ek méz (opció)
1 dl író

A szobahőmérsékletű vajat a mézzel és a felvert tojásokkal krémesre keverem (kézi robotgéppel), majd hozzáöntöm az írót és a többi száraz összetevőt. A banánokat meghámozom és villával pépesítem össze. Beleforgatom a tésztába. Kivajazott kenyér vagy 20cm x 12.5cm-es vekni sütésre alkalmas kis tepsibe öntöm át a tésztát. Előmelegített sütőben sül 180 Celsiuson (gáz 4) bő egy órát. Ha nagyon odapirulna a teteje, sütőpapírral letakarom. Kell neki az egy óra, mert jó ragacsos a tészta. Tűpróbával ellenőrzöm!

Szuper desszert, ajánlom! :-)

9 megjegyzés:

Emi írta...

Nagyon gusztának néz ki! Sosem ettem banánkenyeret, pedig annyit hallottam róla. Nó de sebaj, arra is eljön majd az idő:)

Seffer Lilla írta...

Hmm, még sosem kóstoltam, de annyira jól néz ki.

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! Csatlakozom az előttem szólókhoz, még én sem ettem banánkenyeret, de már régóta készülök sütni. Nem is keresek másik receptet, kölcsönveszem Tőled.:)

Erika írta...

Köszönöm lányok, próbáljátok ki!:-)
Én azt javaslom, hogy tegyetek bele amit szeretnétek, mehet bele dióbél is vagy csokitörmelék. Az eredeti recept szerint 25 dkg kell hozzá, de én ezt mézre variáltam.

Jámborné Budai Mónika írta...

Én sem sütöttem még banán kenyeret. Tetszik!

marisz57 írta...

Nagyon jól néz ki! Szerintem muffinformában is meg lehetne sütni.

Erika írta...

Mónika köszi!:)

Köszönöm Marisz! Igen, szerintem működik muffinnak is, szinte teljesen ugyanaz a tésztája szóval próbáld ki akár muffinsütőben is!:)

NYAMMM írta...

Nagyon guszta és a fotóid is nagyon jók. Valami más kütyüvel kezdtél el fotózni:) Az utóbbi időben szembetűnő a változás számomra:)

Erika írta...

Köszi kedves Nyammm!:) Még mindig ugyanazzal a kis mezei kamerával fotózok, csak már este nem készítek képket, nem vakuzok. Meg ráfeküdtem a témára, jobban odafigyelek:)De van még mit fejlődni.:)