2012. december 3., hétfő

Mutasd a kosarad, megmondom ki vagy...


Szeretek szupermarketekben nézelődni, és legtöbbször nem csak az árut, hanem mások kosarát is meg szoktam lesni. Elképesztő mennyi mindent megtudhat így az ember a helyiek fogyasztási szokásairól. Az is elképesztő mit pakolnak bele a kosarakba. Kisgyerekes anyukák csipszekkel, kólákkal felpakolva, készételek, mikrózható kaja, műanyag kenyér, csoki, muffin, szörpök és még sorolhatnám. 
Mióta Abival itthon vagyok kettőnknek is főzök ebédet, majd friss vacsora is kerül az asztalra. Persze ehhez azért idő kell, de sokszor nem telik sokkal több időbe frisset főzni, mint megmikrózni egy műanyag kaját, megsütni egy mirelit pizzát stb. Nem csak az időről van szó, a pénzről is. Sokan arra panaszkodnak, hogy nem engedhetik meg maguknak a friss húst, zöldséget, halat, olcsóbb az előre gyártott vacsora. Szerintem ez butaság, és inkább csak a lustaság beszél ilyenkor az emberekből. Nem vagyok a készételek híve lássuk be, de persze elítélni sem szeretnék senkit, csak megmutatni, hogy máshogy is lehet.

A mostani példa is jól szemlélteti miről is beszélek:


Gyerekmenü: pestos lazac, sütőben sült zöldségekkel

Mivel a zöldségek közül Abi a répát, édesburgonyát, burgonyát részesíti mostanában előnyben, ezért nagyon gyakran ezeket készítem el neki. Mondhatjuk, hogy szinte minden nap van ilyen köret nálunk, és szoktam persze trükközni brokkolival vagy egyéb zöld köretekkel is, mikor milyen sikerrel, de annak is nagyon örülök, ha a fent említett zöldségekből eszik, hiszen ezek is tele vannak mindenféle vitaminnal, rostokkal stb.
Kb. 2 perc alatt megpucolom, megtisztítom, kisebb hasábokra vágom őket. Pár csepp szőlőmagolajat csepegtetek rájuk és mehetnek is az előre melegített sütőbe. Nagyjából 15-20 perc alatt szép ropogósra sülnek a hasábok. 

Ugyanennyi idő kell egy kisebb szelet (kb. 12 dkg) lazacnak is, melyre egy kanálka pestot kenek, esetleg sajtot is reszelek rá. Szintén sütőben sütöm meg puhára.

Nos ennyi. Árban teljesen egy szinten van mondjuk egy mirelit pizzával, vagy egy adag előre megfőzött, lehűtött lasagne-val...Illetve nem, hiszen ki tudja milyen árat fizet az ember a szervezetbe bevitt műanyag után. E-számok és társaik.

Ennek szellemében ajánlom Nektek Jamie Oliver 15 perces ételeit, mely receptek magyarul ugyan még nem jelentek meg, de kevés angol tudással is olvashatóak az interneten is. Könyvajánló: ITT.

8 megjegyzés:

Katesz írta...

Hat, en is kesz vagyok ettol a sok muanyag kajatol. Szerintem itt, Angliaban ezert van olyan sok tulsulyos ember. Itt is termeszetes az, hogy a gyerekek furcsa szinu szorpoket es jo cukros kekszeket kapnak uzsonnara. Meg ami meg idegesit - es szerintem lesz par konfliktusom is ebbol majd ha Aron oviba/iskolaba kerul - az az, hogy itt termeszetes az, hogy mar ilyen 2.5-3 eves koru gyerekeknek is adjak a chips-et. Dolgoztam itt egy iskolaban es tobbszor volt ra pelda, hogy mar a kis ovisok is kaptak, a delutani napkoziben pedig minden nap volt chips a szendvics melle... De visszaterve az eredeti temara - en is mindennap fozok konnyu ebedet es egy jo vacsorat. Van nagyon sok olyan recept, amit csak osszedobsz par perc alatt es mehet is a sutobe.

Kati írta...

Egyetértek veled, én itt a suliban látom, hogy 500 gyermekből, kb. 50, de ez sok, aki hoz tízórait, a többi csipszet, hot dogot, hamburgert eszik. Sajna. Pedig néha tényleg könyebb lenne otthonról pakolni.

trollanyu írta...

Nálunk csak a vacsora a főtt étel, mert dolgozom, szóval nem vagyok otthon. De mivel itt a suliban nem főznek, a gyerekek otthonról viszik a kaját, mindig házit, nagyon fontos, hogy rendes meleg ételt egyenek vacsorára. Nem azt mondom, hogy sosem veszek kész ételt, az is inkább csak valami szósz, vagy ilyesmi. Pizzát, stb sosem, mindig otthon készül. S nem baj, ha marad, mert a növésben lévő gyerekek mindig éhesek és ha hazaérnek a suliból, akkor megeszik a maradékot. De itt is látom, hogy a legtöbben megveszik a készet és sajnos a gyereknek ez lesz a példa. Nálunk is lazac volt ma,akik meg nem szeretik azoknak csirke:)

María írta...

Középső fiamék Angliában élnek, mikor kint voltunk látogatóban csodálkozva néztük a boltokban előttünk álló emberek kosarait. Halmokban pakolták a kocsikba a sok dobozos kaját. Mi meg vettünk csirkét, zöldségeket, krumplit, - szerintem Ők meg azon csodálkoztak. Szerencsére Középsőmben van igény a finom, friss ételekre, gyakran és jól is főz.

teller-cake írta...

Teljesen egyet értek veled és tetszik a gyors-vacsora ötleted is! :)

marisz57 írta...

Egyetértek Erika, inkább a lustaság, vagy kényelem lehet az oka, ha valaki a kész ételeket részesíti előnyben. Én úgy látom, a nyugati országokban ez a trendi, Németországban élő unokahúgom büszke rá, hogy nekik alig kell a konyhában bajlódni, hisz 80%-ban elkészített ételeket vásárol, amit percek alatt tálalhat.

kamrapolc írta...

Abszolút igazad van. Egyszer az egyik szupermarket behozott rengeteg fagyasztott készételt, ami Angliából származott. Vsz kint nagyobb a választék, és ez a lustábbakat könnyen ráveszi a vásárlásra. Én max szószokat veszek. A chips-vásárlástól meg kiráz a hideg... brrrrr

Hankka írta...

Nem hiszem, hogy a készételek olcsóbbak lennének, sőt! :) Ráadásul az általunk készítettek sokkal-sokkal finomabbak és egészségesebbek, úgyhogy teljesen egyet tudok érteni veled! :)