2012. december 18., kedd

Rudolf a rénszarvas


Vagy rénszarvasok, mert jó pár készült belőlük az elmúlt hétvégén. Kislányom unokatestvéreinek vittük ajándékba, természetesen nagy sikert arattak és bár nem mondhatom, hogy kifejezetten egészségesek, de egyszer van karácsony, mindenki megérdemel egy kis bűnözést. (Nem mellesleg ezerszer finomabbak mint a bolti variációk, és a sok műanyagot is nélkülözik.)

A napokban beszélgettünk Emmával a brit és ír anyukák főzési/sütési szokásairól, illetve arról, hogy az egyáltalán nincs nekik. Természetesen most általánosítok, mert biztos akad kivétel, de a személyes tapasztalatom mondatja velem, hogy az ír anyukák többsége nem szeret a konyhában tenni-venni és beéri az előre megvehető készáruval legyen az mirelit pizza vagy akár egy muffin. Emma hívta fel a figyelmemet erre a rénszarvasos cupcake receptre is, és már csak alkalmat kellett keresnem, hogy én is elkészítsem.


Hozzávalók 12 db rénszarvashoz:

20 dkg vaj
20 dkg tejcsokoládé
15 dkg nyírfacukor
1 dl forralt víz
2 db tojás
25 dkg liszt

A csokis mázhoz:
20 dkg tejcsoki
1 dl tejszín

A díszítéshez:
piros Smarties (orrnak)
perecek (fülnek, szakállnak)
fehér és barna csokikorongok 
fekete íróka szemnek/ sárga íróka szájnak

A sütőt 140 Celisu-fokra melegítjük elő és muffin-tepsibe papírkákat teszünk. A tejcsokit, vajat, nyírfacukrot és kb. 1 dl forralt vizet felmelegítjük (lassú tűzön), megolvasztjuk ezeket az összetevőket. Hűlni hagyjuk.

A tojásokat egy tálba verjük, majd beleöntjük a megolvasztott csokis öntetet, hozzákeverjük a lisztet és alaposan kikeverjük. Egyenlő arányban eloszlatjuk a formák között és kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbát végezzünk!) Hűlni hagyjuk.

A csokimázhoz a tejcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáöntjük a tejszínt és szépen kevergetünk rajta egyet-kettőt. Lehúzzuk a tűzről és ha már nem túl forró egyenletesen eloszlatjuk a muffinok tetején. Erre  tökéletes célt szolgál egy evőkanál is, középről indulunk és körkörös mozdulatokkal szépen elsimítjuk a csokit a piskóták szélére. 

Amikor a máz megdermedt elkezdhetjük a díszítést is, és ha eddig még nem vontuk be a gyerekeket, akkor éppen itt az ideje. A pereceket kettétörjük és füleknek odabiggyeszthetik. Szemnek és orr alapnak fehér illetve barna csokikorongokat tehetünk, majd az orrnak egy-egy piros drazsé is kerülhet rá. A perecek egy feléből szakállat alakíthatnak, vagy sárga írókával szájat húzhatnak.
Ez innen már a picik területe, hagyjuk őket kibontakozni!:-)


Inspiráció: BBC Good Food

6 megjegyzés:

Kati írta...

De aranyosak:)

Györgyi írta...

Annyira helyesek:) Szerintem bőven van magyar anyuka is, aki műanyaggal eteti gyermekét. Ez tapasztalat, mert elég furán néznek rám, hogy én főzök a lányomra .

trollanyu írta...

Nagyon jópofák, el tudom képzelni a kis gyerekpofikat, ahogy tömték magukba:)A norvég anyukákról sem tudok jót mondani, biztos van kivétel, csak én ilyeneket nem ismerek:)

Aniko írta...

Erika, tök cukik, én is megnném őket :-)
Majd küldök képet a brit suliban hányan hoztak műmuffint :-) gy hosszú asztal csak azzal volt tele :-( Dekor az volt bőven, mi legalább 8 félét meg is kóstoltunk, de hát hmm-hmmm Kár volt érte pénzt adni :-)
Édesek a képek, well done!

Hankka írta...

Csuda helyesek lettek, nagyon ügyes vagy! :) Mentem is a receptet! :)

Hankka írta...

Csuda helyesek lettek, nagyon ügyes vagy! :) Mentem is a receptet! :)