2011. június 27., hétfő

VKF azaz Vigyázz, kész, főzz 43.!


A gasztrobloggerek körében immáron 43. alkalommal meghírdetett VKF (Vigyázz, kész, főzz!) ,verseny' témája: Heves Jeges. Vagyis minden ami hűsít: jeges italok, sorbetek, fagylaltok, jégkrémek, parfék. Külön dícséretben részesül, aki új dolgokkal, fűszerekkel kísérletezik és nem csupán az édességes vonalon mozogva mutatja be receptjét. A nagy pakolás, csomagolás közepette én sem állom meg, hogy ne csatlakozzak a receptírok sorába. A verseny szó talán túlzás, hiszen nincs helyezés (ha jól tudom...?), csupán arról szól a játék, hogy bemutassuk mit tudunk, mire asszociálunk a téma kapcsán. Mivel nálam szempont a gyorsaság és egyszerűség, így egy rapid módon elkészíthető tejszínes pohárkrém recept lett a nyerő, egressel és bodzás zselével. (A recept a BBC Good Food Magazin júliusi számában lapul.)

Piszkekrém bodzás zselével hozzávalói:
150 gramm közönséges egres
50 gramm kristálycukor
300 ml tejszín (double cream)
1 zacskó zselatin (por formában)
50 ml bodzavirágszörp

Az egrest és a kristálycukrot egy lábasban összeforralom, csupán addig amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak egy kicsit. A tejszínt és a megpuhult egresből visszamaradt cukrot felforralom (kb. 3 percig), majd levéve a tűzről összekeverem az egressel és 3 pohárba öntöm ki a szószt. Hűtőbe teszem dermedni (legalább 2 óra hosszára). A zseléhez a zselatint a használati utasítás szerint készítem el (én por formában kaptam, de lehet lapokból is készíteni). A bodzaszörpöt egy picit felforralom és az elkészült zselatinhoz keverem. A zselé állagával bátran lehet játszani, aki puhábbra, kocsonyásra szereti, nyugodtan adjon hozzá több forralt vizet...Én majdnem gumicukor keménységűre készítettem. A megdermedt tejszínes szószra öntöm rá az elkészült bodzás zselatint és további 3 órán át a hűtőben pihentetem. Tetejét egressel díszítem.


A dublini ,hőségben' ez a hűsítő azért is ideális, mert fogyasztásába még nem vacog bele a fogunk. A még éretlen és önmagában igen savanyú egrest pedig cukor nélkül képtelenség fogyasztani. Gyermekkorom nyarai jutottak eszembe: nagymamám ribizlijét ettük jó sok porcukorral hintve. :)

2 megjegyzés:

Anazar írta...

Nálam is köszméte vacog a fagyasztóban, lol

Erika írta...

:)