2012. február 21., kedd

Palacsinta kedd avagy a böjt előtti dinom-dánom

Húshagyókedd stílusosan


Húshagyó kedd vagyis: Shrove Tuesday (gyóntató kedd), Pancake Day, Pancake Tuesday, Mardi Gras/Fat Tuesday (kövér kedd), Blinij Vtornyik (orosz) Fettisdagen (svéd), Terça-feira gorda (brazil), Apocreas (görög), Sledziowka (lengyel). Többek között ezekkel a nevekkel is illetik a világ különböző országaiban a böjt előtti (hamvazószerda előtti) utolsó napot, amikor még szabad húst enni. Nem egy helyen farsangi karneválók, fesztiválok is ehhez az időponthoz kötődnek mint pl. a híres Mardi Gras, ami eredetileg a francia telepesek által alapított Louisiana állambeli New Orleans zenés táncos felvonulása.

Az angolszász országokban ezen a napon leginkább palacsintát szokás fogyasztani, melynek régi korokra visszanyúló hagyományai vannak. Egyes vidékeken népszerű gyakorlat volt, hogy a húshagyókedden sütött első palacsintát az eladósorban lévő lányok a kakas elé vetették. Ha azt a kakas egyedül fogyasztotta el, annak az volt a jelentése, hogy továbbra is hajadon marad a leányzó, ha viszont a tyúkokat is meghívta az ebédhez, az a következő évre házasságot ígért.


Angliában e napon gyerekcsapatok jártak házról-házra és palacsinta, vagy (ha az még nem volt készen) tej, tojás, liszt reményében énekeltek illetve verseket citáltak. Ahol semmit sem kaptak, egy törött korsót dobtak a ház bejáratához.


Sok helyütt úgy gondolták, hogy az ekkor sütött első három palacsinta megszentelt. Ezért mindegyikükre egy keresztet rajzoltak, ezután megszórták sóval, majd félretették, hogy távol tartsa a háztól gonosz szellemeket.

Skóciában ehhez az előrejelzéshez a zabliszt, tojás és só felhasználásával készített - „bannock”-nak nevezett - speciális zablepényt használták. A tésztába egy talizmánt rejtettek, és ha azt egy eladósorban lévő leány találta meg, egy éven belül megházasodott.

Írországban a lányok délutánra szabadidőt kaptak, hogy elkészítsék a palacsintájukat. Az első palacsintát a legidősebb hajadon leány dobta fel, s ha az megfordulva érkezett vissza a serpenyőbe, megnyugodhatott, mert egy éven belül bekötötték a fejét.


De az evés ideje sem volt közömbös, a palacsintákat - hogy jó szerencsét hozzanak - este nyolc óra előtt kellett elfogyasztani. Úgy tartották, hogy aki e napon palacsintát sütött, és evett is belőle, a következő évben sem a pénzből sem az élelemből nem fogyott ki.

(Forrás:rostae-books.com)

Az én fejem ugyan már be van kötve, és délutáni szabadidővel sem rendelkezem, azért igyekeztem, hogy még este nyolc óra előtt bemajszolhassuk a mi finom palacsintáinkat.

Mivel John szokása szerint cukorral és citrommal eszi az édesnek szánt adagot, így ezt az örömöt meghagytam neki. Magam és Abi számára egy-pár túrós-tejfeleset készítettem.

A vacsora főétele pedig egy húsmentes, spenótos, ricottás sós palacsinta lett.

SPENÓTOS RICOTTÁS PALACSINTA

Hozzávalók (kb. 8 darab palacsintához)
25 dkg spenótlevél
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kevés vaj
25 dkg ricotta
1 citrom héja
parmezán sajt
35 dkg olasz paradicsomszósz

bors
tetejére cheddar sajt vagy kedvünkre való más sajt
8 darab sima palacsinta

A vöröshagymát vékony karikákra szeletelem és kevés vajon szép barnásra karamellizálom, hozzáadom a megmosott és lecsepegtetett spenótlevelet és a fokhagymagerezdeket is belereszelem. Kevergetem és nagyjából 10 perc alatt összefőzöm a spenótot. Lehúzom a tűről és hagyom kihűlni.

Kis tálkában összekeverem a ricottát, a lereszelt parmezánsajtot és egy citrom héját is belereszelem, sózom, borsozom. Ezzel a sajtos ricottával töltöm meg a palacsintákat.


A kihült spenótot a paradicsomszószhoz keverem és egy hőálló tál aljára porciózom, ráfektetem a palacsintákat, és ha marad a szószból, akkor a tetejükre is teszek. Cheddar sajtot reszelek rá és előmelegített sütőben sütöm (180 fokon) 20-30 percig. A sajt szépen ráolvad és forrón gőzölögnek a palacsinták.


Az eredeti palacsintatésztát Susanna nénikémtől rámhagyott recept alapján készítettem el (liszt, tojás, tej, csipet só és szódavíz is van benne!)


Így kerek az élet!:-)

(Fotók: Telegraph, teawithmarykate.com, silentstory.com, Michael Greatorex)

8 megjegyzés:

Emi írta...

Most mi lesz velem? Se pénz? Se élelem? Na majd jövőbe pótolom, egy évet meg majd csak kihúzok még valahogy:))
Érdekes, hogy eddig még sosem hallottam a Pancake Dayről! És ez komoly, ma a gyerekek a suliban is azt kaptak ebédre...

Bors and Pepper írta...

Nagyon szuper a bejegyzés! Érdeklödve olvastam a sok jópofa szokásról :) Mi este 8 elött ettük a palacsintát, úgyhogy minden rendben lesz jövöre!

Erika írta...

Még ma is csinálhatsz palacsintát Emi, a fejedet meg hamarosan bekötik ugye?:)
Én is most hallottam sok szokásról e nap kapcsán. Pl még a férjem sem hallotta ezeket az ír szokásokat...pedig gyerekkora óta palacsintát esznek ilyenkor..

Planet Susannia írta...

Nagyon érdekes ez a kultúrtörténeti tájékoztató és klasszak az illusztrációk is, köszönjük, megint tágult a horizontunk.
Ezek szerint neked is bevált a recept?
A citromot milyen formában eszi hozzá J?

Erika írta...

Igen, nagyon jó a recept (csak a cukrot hagytam ki, nekem attól leragad a tészta, meg most amúgy is a sóson volt a hangsúly). Le is fényképeztem , csak nem jön át a fotón (a palacsinta recept.) John úgy eszi, hogy pár csepp citromlé és rászórja a cukrot és összetekeri. A meleg palacsintán megolvad a cukor és érdekes lesz a citrommal. Amúgy finom:)

Planet Susannia írta...

Ezt legközelebb kipróbálom!

2hounds írta...

Erika, mikor nyitod már a vendéglődet, vagy csak simán menzát, befizetek, komolyan!! Az a spenótos annyira jól néz ki!

Erika írta...

Köszi Kata:-) Jöhetsz menzára hozzám:) Szombaton egy spenótost bevállalsz?