2012. február 4., szombat

Tengeri herkentyűs csirkés paella

Főzd újra és újra


A héten újra paellával kísérleteztem. A korábbi receptemen mit sem változtattam, viszont most kurkuma helyett sáfrány színezte és ízesítette.
A paella ezúttal sokkal finomabb lett mint a múltkor, de hogy a sáfrány-e az oka, a Marino-ból származó minőségibb tenger gyümölcsei...vagy az extra adag csirke és még gondosabb kavargatás fene tudja. Nekem mindenesetre ennyi elég, hogy bevegyem a repertoárba és szívesen kínáljam asztalunkhoz ülő vendégeinknek is.

A korábbi recept ITT olvasható.
Ehhez adtam még 20 dkg csirkemell filét, és egy csipetnyi (pár szár) sáfrányt. Kurkumát most nem:)

A sáfrány után nyomozva a következő hasznos információk birtokába kerültem (innen onnan a netről):

(Fotó: Littleabout)

Fűszerek királya, királyok fűszere.
A sáfrány (kerti jóféle sáfrány-Crocus sativus latinul) a nősziromfélék családjába tartozik. Lila virágából összegyűjtött és fűszerként használt bibe elnevezése. A világ legdrágább fűszere, ára az arannyal vetekszik mivel kézzel szedik, gyűjtik és 1kg fűszerhez közel 150.000 növény bibeszálára van szükség!
Őshazája Délnyugat-Ázsia, Egyiptomban is majd a Földközi-tenger vidékétől egészen Indiáig elterjedt. Ma leginkább Spanyolország, Franciaország és a volt Szovjetúnió területén termesztik a legnagyobb mennyiségben.
Hazánk is nagy sáfránytermelő volt a középkorban, de a paprika elterjedése hamar kiszorította és ma már inkább csak a sáfrányos szeklicével (pórsáfrány) helyettesítik, mely leginkább csak színében hasonlít az igazi sáfrányra, íze azonban kesernyés, szóval be very careful!:)

Légmentesen tároljuk, hogy illóolaj-tartalmát ne veszítse el. Ha Spanyolországban járunk, akkor a már említett és címadó paella, Olaszországban a milánói risotto, Franciaországban pedig a marseilles-i bouillabaisse-hez használják.

Élettani hatásai
Jótékony hatással van a szív és érrendszeri betegségekre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, görcsoldó és köhögéscsillapító. A sáfrány csökkenti az éhségérzetet, és a másnaposság tüneteit, viszont borral együtt bódító hatású. A túlzott fogyasztása felfokozott állapotot és feszültséget okoz az érzékszervekben.

Arra is vigyázzunk, hogy 20 gramm már halálos adagot jelent. Kismamáknak és 2 éves kor alatti gyerekeknek sem javasolt fogyasztani.

Eredeti cikk: http://valodisafrany.blog.hu/
valamint Wiki, és Terebess fűszerkalauz

3 megjegyzés:

trollanyu írta...

Imádom:) Irtó jól néz ki, még most is meg bírnám enni, pedig nem vagyok éhes. A sáfrány ára szerencsére visszatart attól, hogy túladagoljam:)

Erika írta...

Köszi Trollanyu! Szerencsére nem kell bele sok sáfrány, bár én nem is nagyon vettem észre a különbséget ízben , szerintem sáfrány nélkül is finom.:)

Anazar írta...

Touché!!