2012. június 28., csütörtök

Cheddar sajtos scone


Volt már itt a blogon scone recept, most egy sós változattal készültem. A BBC Good Food Magazin magyar kiadása óta már biztosan sokan kipróbáltátok, megkóstoltátok. Ha ízlett, ezt a sajtos variációt is bátran ajánlom! Uzsonnára például nagyon jól jön. Az írót natúr joghurttal is lehet helyettesíteni.


Hozzávalók kb. 15 db-hoz

35 dkg liszt (én fehér tönkölylisztet használtam, de bármilyen jó)
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
9 dkg vaj
kb. 2,5 dl író

tetejére cheddar vagy más sajt (amennyit nem sajnálunk)

A lisztet egy tálba szitálom, összekeverem a sütőporral és szódabikarbónával. A hideg vajat belekockázom és ujjaimmal összemorzsolom a liszttel. Az írót lassan a tésztához adagolom, közben késsel eldolgozom az egészet.
A scone lényege hogy, akárcsak mint mondjuk az ír szóda kenyérnél itt sem kell túlgyúrni a tésztát, amint összeállt, már nyújthatjuk is ki kb. 2 cm-es vastagságúra.
Reszelt sajttal szórom meg. (Tojással is lekenhetjük.)

Kisebb-nagyobb köröket szaggatok ki belőle és előmelegített sütőben (sütőpapírral kibélelt tepsiben) sütöm 200 Celsius-fokon (gáz 7), kb. 15 percig. Szép ropogós, pirosas lesz a teteje.


Legközelebb nagyobb bucikat fogok kiszaggatni, hogy ne legyen ilyen lapos.:)

A főtesztelőm pedig, akinek bármikor bármit megsütnék:




Recept: Good Food Magazine, 2002 (angol kiadás)

14 megjegyzés:

Juci írta...

Yammy! Finomak lehettek a lepénykék!!
Annyi édesség után én is ennék ebből a finomságból!

Emi írta...

Jaj de aranyos az az aprócska kéz, ahogy benyúl a képbe:)) Scone édesen, sósan, lekvárral, vajjal... lassan eljön az ideje nálam is:))

trollanyu írta...

Ízlett a kis tesztelőnek? Engem Mark állandóan sconesért nyaggat, ő azt szereti, amelyik egy leheletnyit édes, próbálgattam mindenfélét, de a sima a kedvenc:) De ki fogom próbálni ezt is, mert a cheddart is imádjuk. Neki a mi pogácsánk is scone, a krumplis vajasat nagyon szereti. Tényleg a te férjed szereti a magyar konyhát?

Erika írta...

Juci, köszi szépen:)

Emi, nálunk is jólesik néha egy tepsivel:)

Erika írta...

Trollanyu, igen Abinak ízlett, ő is nagy szénhidrát-fan mint az anyukája ;-)
A receptből kihagytam a sót, az sem árt bele.

Igen, a férjem szereti a magyar konyhát, de persze nem mindent. Kolbászokat imádja, meg a magyar borokat. De pl. belsőségek: pacalpörkölt vagy akár egy körömpörkölt már nem csúszik le neki. Nekem meg a kedvenceim az ilyen cuppogós zsírbombák:)

NYAMMM írta...

Még sosem készítettem sconet! Itt lenne az ideje, imádom a cheddart:) Mennyire édes a kis kéz:) Szuper fotók:)

Erika írta...

Köszi szépen Nyammm Zsófi:) a sót ki ne hagyd mert én bizony kihagytam:) Amúgy pofon egyszerű és finom reggelire is...

Kati írta...

Aranyos a kis főkóstolód:) Ilyen finomság láttán nem is csodálkozom, hogy lecsapott rá:)

Susannicon írta...

Az utolsó két kép végre dédmamát is elégedettséggel fogja eltölteni. ;-)

Gizi írta...

Tündéri a kis főkóstolód!!! Már jó ideje készülök sconet sütni, de valahogy eddig nálam kimaradt. Tetszik ez a sós változat, lehet ezzel fogom kezdeni.:)

Angi írta...

Szerinted teljes kiőrlésűből is működne?

Erika írta...

Köszi a kommenteket!:)

Angelocska, persze hogy! Csináltam már teljes kiőrlésű tönkölylisztből is scone-t , fent is van valahol a blogon. Bármilyen liszttel szuper!

kamrapolc írta...

jujjj, de drága kis keze van Abinak! Scone-t még én sem készítettem, de már sokszor szemeztem vele! De ez a recept biztos felkerül a listámra! :)

Névtelen írta...

Szia! Én tejet öntöttem hozzá a végén, de ragadós, nyúlós lett, nem tudtam sodrófával nyújtani, kézzel próbáltam kis "bucikat" belerakni a tepsibe.