2012. június 22., péntek

A Fehér Ház veteményese


Manapság nagy divat lett a szakácskönyv írás, a könyvpiac ontja magából a főzésről, életmódról, konyhai praktikákról szóló kiadványokat. Sok esetben inkább csak a külcsín számít, szép színes fotók, minőségi borító, remek PR van minden mögött. Tisztelet a kivételnek, akik tényleg szívet-lelket beletesznek egy-egy ilyen alkotásba, és nem csak a hírnév vagy még inkább a profit bezsebelése a cél.
Ki gondolta volna, hogy a nagy szakácsok, színészek, celebek, gasztrobloggerek után az amerikai First Lady is megjelenik a palettán? Michelle Obama nemrégiben (május végén) kiadta a Fehér Ház déli gyepén elterülő veteményeséről szóló könyvét (American Grown: The Story of the White House Kitchen Garden and Gardens Across America). Halkan jegyzem meg, hogy a gasztro imádatán túl férjének, Barack-nak újraválasztási kampányát ezzel is kívánta népszerűsíteni. De kit érdekel mindez, ha a háttérben olyan nemes célok vezérlik mint a gyerekek helyes táplálkozása, az amerikai nép inspirálása, hogy végre jó útra térjenek, egyenek/vegyenek/termesszenek minél több zöldséget, gyümölcsöt!

Ha van valami, akkor a gyermekek helyes táplálása mellett én is kiállok. Nem csak azért teszem ezt, mert majd másfél éve én is anyuka lettem, hanem mert a kisgyerekek mindenben nekünk vannak kiszolgáltatva. Ha mi nem mutatunk jó példát, ki más tegye?


A könyvet még nem volt alkalmam átlapozni, de az érdeklődök akár az interneten is (pl. obamafoodorama) bepillantást nyerhetnek pár recept erejéig.
A receptek szezonálisan, évszakok szerint vannak lebontva, egyszerűségre törekedve és minél több friss alapanyag felhasználása a cél.


A tavaszi receptek között találhatunk mentás zöldborsó salátát, spenótos pitét, rebarbarás.epres morzsát, fehér babos salátát.

Nyári receptek: zöldbab mandulával, nyári kevert saláta, kukoricaleves nyári zöldségekkel, íróval készült fekete áfonyás kuglóf.

Ősz: szalonnás-gombás linguine, leveles kel, édesburgonya kétféleképpen, gyors édesburgonya kenyér.

Tél: téli saláta, karfiolos sajtos makaróni, sütőtökös malackaraj, fehér csokoládés-cseresznyés répatorta, pirított tökmag.


A könyvet be fogom szerezni, már csak azért is, mert a recepteken felül érdekes történelmi ,pletykákat' is olvashatunk, többek között, hogy  John Adams (1735-1826) elnök rendelte el az első fehér házi veteményes kialakítását, amelyet azonban soha nem arattak le, miután Adams elbukta az újraválasztást. Utódja, Thomas Jefferson (1743-1826) megszállottan próbálkozott az 1,2 méteres uborkák termesztésével.

Holnap pedig kukkantsatok be hozzám, mert reményeim szerint Mrs. Obama íróval készült fekete áfonyás kuglófját fogom megsütni (némi módosítással).

Ezt:


Photos by Quentin Bacon, courtesy of Crown Publishing. Reprinted from American Grown: The Story of the White House Kitchen Garden and Gardens Across America by Michelle Obama. Copyright © 2012 by the National Park Foundation. Published by Crown, a division of Random House, Inc.

Adatok: obamafoodorama, MTI, Observer Food Monthly.

4 megjegyzés:

Gabriella írta...

Várom a kuglófot! :)

Emi írta...

Érdekes nagyon! A könyv is, meg ez a szakácskönyvírás téma is.

"saját levében" írta...

Ez mindig így van, a jó elnökök vetését a következő elnök aratja le! Köszi a beszámolót!

"saját levében" írta...

Ez mindig így van, a jó elnökök vetését a következő elnök aratja le! Köszi a beszámolót!