Először a szószt készítem el, úgy hogy egy kisebb tálban összekeverek:
3 evőkanal hoisin szószt
2 evőkanál szójaszószt
1 evőkanál szezámolajat
1 frissen reszelt gyömbért
3 gerezd zúzott fokhagymát
2 evőkanál rizsbor ecetet (vagy fehérborecet).
Serpenyőben olajat (pl. most szezámolajat) hevítek és a felcsíkozott csirkemellet (kb. 30-40 dkg) valamint felkockázott kaliforniai paprikát, 10 dkg kesudiót és 1 nagyobb fej felkarikázott vöröshagymát puhára főzöm. Gyakran kevergetem, hogy mindenütt átsüljön a hús és a kesudió is szépen megpiruljon. Felöntöm a szósszal és egy kevés vízzel majd összeforralok mindent. Ha a hús megsült, a zöldségek megpuhultak, a szósz szépen összesűrűsödött lehúzom a tűzről. Az eredeti recept vizitormát javasol a csirkéhez keverni, én ezúttal rukkola-bébi spenótlevél-vizitorma mixet használtam.
Basmati rizst főztem ki hozzá.
Infó:
A hoisin szósz (ejtsd. hóázin) egy tradicionális kínai szósz, édeskésen savanyú, fűszeres, füstös. Eredetileg édesburgonyát is tartalmaz, erjesztett szójából készül és igen ragacsos. Ha lehetőségünk van rá, olyat vegyünk ami E-számoktól mentes. Házilag is elkészíthető, én boltit használtam.
Tudtad, hogy...?
A kesudió nagyon jó vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás. A cink elősegíti a sebek gyógyulását, befolyásolja az agyműködést, vastartalma pedig elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, enyhíti a premenstruációs fájdalmakat. A benne levő kálium szívbetegségek és magas vérnyomás ellen hatékony, magnéziumtartalma megnyugtatja a fáradt idegeket.
Zsírban és fehérjékben gazdag, telített zsírsavakban azonban szegény. Bár szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint nem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek kockázatát, fogyasztása fokozott teltségérzetet is kelt.
Infó: Házipatika.com
5 megjegyzés:
Imádom a távol-keleti konyhát, gyorsan készíthető, egészséges ételek, csak a fűszereket kell beszerezni és a siker teljes!
Hmm, kínai imádom!
Én is nagyon szeretem:) A hoisin szószt meg különösen kedvelem. Én mogyorós csirkét készítettem, nekem nagy kedvencem lett, de ezt is ki fogom próbálni.
Én is készitettem egy jó pár hónapja, hasonló Kinai csirkét. Nekem mindig van a hütőben mindenféle exotikus füszerek és szószok. Jó kis recept!
Köszönöm lányok a kommenteket, látom sokan kedveljük a kínai ízeket:)
Megjegyzés küldése