2012. március 12., hétfő

Climate week és egy új hobbi


A héten, vagyis március 12-18. között tartják Angliában a ,Climate Week' nevű rendezvénysorozatot, melynek keretében több száz program, workshop, előadás kap teret. Többek között a környezetvédelemre és a tudatos fogyasztásra helyezik itt a hangsúlyt.

A ,,karbon lábnyom" (carbon footprint) kifejezést mostanság egyre gyakrabban hallani. Ez alatt gyakorlatilag egy szervezet vagy egy személy teljes (direkt és indirekt) üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátását értjük.
A saját karbon lábnyomod megadja, hogy a tevékenységeiddel, mint az utazás, a lakóhelyed fenntartása, a fűtés, elektromos áramfogyasztásod, az étkezési szokásaid és még sok minden mennyi széndioxid kibocsátásához járulsz hozzá.


Legújabb felmérések szerint mi európaiak évente fejenként 2 tonna szén-dioxidot juttatunk a levegőbe csak a táplálkozásunk során!!
Az éghajlatra az élelmiszerek előállítása van a legnagyobb hatással, különösen a hús- és tejtermékeké. A zöldség és a gyümölcs kevésbé terheli a légkört, de a tendencia itt is hátrányos a környezetre nézve. A fogyasztók ugyanis egyre kevésbé választják az évszaknak megfelelő termékeket, télen is epret és spárgát kívánnak enni. Ezen kívül egyre több trópusi gyümölcs fogy, amely szállítása révén hatalmas mértékben növeli a széndioxid-kibocsátást.

Ezért lenne fontos, hogy figyeljük a szezonális kínálatot és lehetőségünkhöz mérten igyekezzünk minél több szezonális gyümölcsöt-zöldséget fogyasztani. Az, ha ezt esetleg helyi termelőtől tudjuk megvásárolni még egy további pluszt jelent.

Együnk kevesebb húst és tejterméket! Ne féljünk heti egyszer húsmentes napot tartani. Nem csak a környezetünk hanem a szervezetünk sem bánja meg.

Használjuk fel a maradékot is! A vasárnapról megmaradt sültből másnap készítsünk rakott tésztát például.

Ne dőljünk be az egyet fizet kettőt kap elvének! Vásárlás előtt gondolkozzunk el vajon tényleg szükségünk van-e még egy doboz tejre vagy egy újabb zacskó csipszre.


Tudtad, hogy...?

Míg a világ húsfogyasztása megháromszorozódott az elmúlt 50 évben (275 millió tonna 2007-ben), a Föld lakossága csak 81%-kal nőtt

Az amerikaiak húsfogyasztása (125 kg/fő/év) 60%-kal magasabb az európai átlagnál, és négyszerese a fejlődő országokénak

A legnagyobb mértékben a bárányhús előállítása terheli a környezetet. Ez azt jelenti, hogy 1 kg bárányhús előállítása 39,3 kg CO2-dal egyenértékű üvegházhatást okozó gáz keletkezésével jár.
A sorban a következő a marhahús, ebből 1 kg előállítása során 27,1 kg CO2 kerül a légkörbe.
A dobogó harmadik fokán a sajt áll (kilónként 13,5 kg CO2-kibocsátás)

A zöldségfélék a húsokkal ellentétben nem annyira a termesztés során, hanem inkább azt követően terhelik a környezetet, elsősorban a feldolgozás, a szállítás valamint a fogyasztásra történő előkészítéskor

A magyarországi háztartások a jövedelmük legalább 23%-át élelmiszerre költik

Európában a megvásárolt élelmiszer 25-30%-át kidobjuk

A kidobott élelmiszer veszélyes gázokká (főleg metánná) bomolva a levegőbe kerül, és nagymértékben hozzájárul az üvegházhatás növeléséhez

Földünk legnagyobb vízfelhasználója a mezőgazdaság. Erre jó példa, hogy egy kilogramm marhahús előállításához mintegy 10.000 liter vízre van szükség
Forrás: Tudatosvásárló.hu, karbonlabnyom.hu

És most egy vidámabb téma!


Megérintett a tűnemezelés láza és bár még csak ismerekedem vele, de igazán nagyon tetszik ez a technika. Az alapokat Zsuzsitól tanultuk meg és most azon vagyok, hogy Húsvétra összehozzak egy díszes barkaágat (pussy-willow tree), színes kis tojásokkal felöltöztetve. Így a blog meg főzés mellett most ennek a hobbinak is megpróbálok helyet szorítani.:-)

További olvasnivaló: tudatosság.

7 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Nagyon aranyosak a kis tojások! Jó kis hobbit választottál.

Erika írta...

Köszi Lilla, még olyan kis bénácskák, de remélem majd gyakorlással fejlődök!:)

Emi írta...

Ismét itt egy informáló bejegyzés! Na hogy az amerikaiak?? Milyen rossz olvasni, hogy a vásárolt élelmiszer ilyen nagy százalékát kidobjuk. Én annyira sajnálom, amikor valami elromlik és ki kell dobnom:(
A tojáskáid nagyon aranyosak:)

Erika írta...

Köszi Emi. Igen, én sem szeretek kidobálni kaját , ezért inkább kisebb adagot készítek vagy másnap megeszem a maradékot. Konyhamalac:)

Planet Susannia írta...

Minden kisgyereknek azt mondják, hogy egyél szépen meg mindent, mert akkor jó idő lesz.
Mi az eredmény? Kövér gyerekek és klímakatasztrófa.:-)

(idézet egy német rádiós műsorvezetőtől)

2hounds írta...

Cukik a tojások, csak így tovább!

Erika írta...

Köszi Kata, Te is csinálod őket? Blogodon nem láttam még csak a szép kokárdát!:)