2012. március 27., kedd

Darált pulykahúsos korma

Gyorsan valami finomat...



A napokban rátaláltam erre az igazi gyöngyszemre! Szintén BBC Good Food recept és még azokból az időkből származik, amikor nagyjából a magazin lelkes olvasója lettem. A marhahús fogyasztást igyekszem mostanában csökkenteni ezért pl. a pulykahús kíváló alternatíva húsgolyós receptekhez. Nevezhetjük indiai húsgolyóknak is, de ezzel biztos sokan nem értenek egyet, kérdés mennyire autentikus. A lényegen azonban nem változtat: ízletes, gyors és pénztárcabarát vacsora.

Hozzávalók:
fél kg darált pulykahús
1 evőkanál korma paszta + 1 tk. a húsgombóchoz
olívaolaj
1 vöröshagyma
1 kisebb darab gyömbér
fél liter víz
175 ml kókusztej
15 dkg zöldborsó (héjában)
15 dkg baby paradicsom
friss petrezselyem
tetejére pirított mandula (opció)

A darált pulykahúst a megpucolt és lereszelt gyömbérrel és 1 teáskanál korma pasztával összedolgozom és apró, dió nagyságú gombócokat formázok belőle.

Serpenyőben olívaolajat hevítek és a húsgombócokat barnásra pirítom rajta, nem kell teljesen átfőniük, csak a külseje piruljon oda.

Egy lábasban vagy nagyobb serpenyőben felhevítem az 1 evőkanálnyi korma pasztát, hozzáadom a felaprózott vöröshagymát és puhára főzöm (kb. 5 perc alatt). Pici vizet adhatok hozzá, ha nagyon leragadna a korma paszta.

Amikor a hagyma puha, felöntöm kb. fél liter forralt vízzel, a kókusztejjel és jól összeforralom ezt a szószt. Ha felforrt, alacsonyabb hőfokra teszem és a húsgombócokat is hozzáadom. Nagyjából 10 percig bugyogjon még a fazék a pulykahússal együtt. A szósz is szépen besűrüsödik. Amikor a gombócok teljesen megfőttek adom a lábashoz a zöldségeket:zöldborsót héjában és mini paradicsomot (félbe vágva). 2-3 percig főzöm így a zöldségeket is, majd a felaprított petrezselymet (vagy koriandert) is hozzákeverem.

Pirított mandulával tálalhatom. Basmati rizzsel kínálom.

Gazdaságos, tápláló, alacsony zsírtartalmú vacsora. Egy adagban kb. 258 kcal, 35 gr fehérje, 7 gr szénhidrát, 5 gr cukor, 2 gr rost, 11 gr zsír, 5 gr telített zsír és 0.88 gr só van (rizs nélkül persze).

Ötlet: BBC Good Food Magazine, June 2010.

Fotó: BBC Good Food

11 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon szeretem az indiai ízeket, ez is nagyon klassz és jó gyorsan elkészíthető, még ha nem is autentikus:)

Emi írta...

Korma! Nagyon étvágygerjesztő a gombóckákkal és a pulykahússal. A tikka masala után a korma lesz a következő indiai próbálkozásom. Már ott pihen a polcon egy üveg korma szósz, ezúttal "mild" hátha jobban bírom, mint a tikka masalát:)

Kati írta...

Nagyon finomnak hangzik, és az a kék edénykéd nagyon - nagyon tetszik:)

Erika írta...

Köszi Trollanyu, igen ez amolyan indiai beütésű kaja, de tényleg érdemes kipróbálni, finom!

Emi, szerintem ízleni fog Neked a korma is, főleg ha mild ízesítésű. Szerintem nem lehet melléfogni:)

Köszi Kati, az az edény nekem is tetszik, az nem saját kép hanem BBC Good Food eredeti recept képe:)

Vicuska írta...

Nekem is nagyon bejön ez az ízvilág!!!

Vicuska írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Huh, ez valami olyan amit ki kell próbálnom, biztosan nagyon szeretnénk :)

Erika írta...

Vicuska, örülök,hogy Neked is ízlene:)

Vikvi, szerintem próbáld ki, nem bánod meg!:)

Seffer Lilla írta...

Júj, de guszta ez az étel. Nagyon tetszik!

Erika írta...

Köszi Lilla!:)

Szofi írta...

Erika, ez annyira guszta!