2012. március 27., kedd

Scone:az okos reggeli

Variációk scone-ra...


A reggeli nálunk szent, sosem maradhat ki, ezzel indul a napunk és fontos, hogy finom legyen, laktató és ne legyünk éhesek 1-2 órával utána sem. A zabkása (itt porridge) a leggyakorbb vendég nálunk. Jómagam általában egy kevés mézzel és fahéjjal fogyasztom, Abi pedig a saját babás verzióját eszi ebből.

Ma máshoz volt kedvem, így frissen sütöttem scone-t (ír pogácsa). Hagyományos liszt helyet teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használtam. Szerintem ízre így is nagyon finom lett, ha nem finomabb.

Leheletnyi vajjal vagy egy kis gyümölcslekvárral megkenve fogyott el. Abi is bevágott egyet.

A recept nagyon hasonló az ír szódás kenyérhez. Itt is fontos, hogy ne gyúrjuk agyon, éppen csak álljon össze a tészta, maradjon levegős kissé.

Hozzávalók (6 nagyobb darabhoz):
225 gr liszt
1 tk. szódabikarbóna
1tk. sütőpor
125 ml író (buttermilk)
4 ek. tej
50 gr hideg vaj
25 gr cukor - vagy én most pl. 2 evőkanál nyírfacukrot használtam
csipet só

A lisztet egy tálba öntöm, hozzáadom a szódabikarbónát, sütőport és csipet sót. A vajat apróra felkockázom majd ujjaimmal a liszthez morzsolgatom.
Belekeverem a nyírfacukrot is. A liszt közepébe kis mélyedést alakítok és az írót plusz a 4 evőkanál tejet folyamatosan adagolom hozzá. Késsel gyorsan összedolgozom. Viszonylag ragacsosabb masszát kapok.
Enyhén liszetezett felületen éppen csak pofozok rajta egyet-kettőt és óvatosan kinyújtom (kb.2,5 cm vastagságúra). Köröket szaggatok ki belőle (5cm átmérőjű) és előmelegített sütőben 200 Celsiuson (gáz 6) sül 10-15 percet. Tűpróbával ellenőrízhetem.

Még langyosan fogyasztom.

9 megjegyzés:

Vicuska írta...

Reggelire tökéletes!!!

NYAMMM írta...

De jókat reggelizgettek ti mindig:)

Szofi írta...

IMÁDOM:)

Seffer Lilla írta...

Nálunk is bevált...:)

Erika írta...

Köszi lányok, igen ez egy elég jó reggeli volt:)

Lilla, igen nagyon tetszettek a sconjaid! :-)

Unknown írta...

Nagyon finom lehetett reggelire, én fekete szedreset készítettem már
de így is kipróbálnám :)

Erika írta...

Vikvi azt a fekete szedreset én is kipróbálnám!

Eszter írta...

Hú Erika! Best scone evör - pedig már párat próbáltam, kóstoltam. Ja és megsütöttem a diós ír kenyeredet is. Annak is hatalmas sikere volt!

Erika írta...

Köszi Eszter, örülök hogy ízlett! :-)